I riksdagen lägger Moderaterna på torsdagen fram ett initiativ i socialutskottet om vaccininköp utanför EU-samordningen. Det går ut på att uppmana regeringen att "omedelbart undersöka möjligheterna för Sverige att köpa in vaccin på egen hand." Det kan finnas en majoritet för ett tillkännagivande till regeringen.
– Jag vet inte vad de menar. Det finns inget lager att åka och hämta på, sade statsministern.
Risk agera ensam
Han påminde om att Sverige är ett litet land och att det hade funnits risker med att agera på egen hand.
– Om vi skulle ge oss ut på någon övning där andra länder börjar titta på oss och tänker "nu tänker de bara på sig själva", då får det andra konsekvenser. Och det kommer att vara många andra länder att stå före oss i kön.
Han underströk dock att regeringens vaccinsamordnare Richard Bergström har ett brett uppdrag. Det innebär mandat att skaffa vaccin även utanför EU-samarbetet om han tror det är en bra väg.
– Vår vaccinsamordnare har ett uppdrag att titta utanför detta, vad finns det? Men det är bara det att det ligger inte några lager på hyllan och väntar, hela världen efterfrågar vaccin, sade Löfven som mer ser det som en teoretisk än framkomlig väg.
EU-vägen var rätt ända från början, hävdade Löfven.
– Om inte vi hade varit med i den här samordningen hade vi inte varit i närheten av att börja vaccinera nu, sade han i debatt med bland andra Ludvig Aspling (SD).
Hallengren: Sverige framgångsrika
Även socialminister Lena Hallengren (S) hävdar att regeringen gjort "sitt yttersta" för att få så mycket vaccin till Sverige som möjligt.
– Vi tycker att vi varit framgångsrika från Sveriges och EU:s sida med att teckna många avtal, att använda våra gemensamma resurser så att läkemedelsföretagen kan forska. Vi betalar till och med för att de ska bygga produktionsanläggningar. Det är det som gör att vi kan få ökade volymer, säger hon i SVT:s program 30 minuter.
Hon säger också att det inte är aktuellt att vända sig till Ryssland för att köpa deras Sputnik V-vaccin.
Är frustrerade
EU-toppmötet förra veckan som Löfven rapporterade om i riksdagen handlade mycket om vaccin och pandemi. Frustrationen över försenade vaccinleveranser breder ut sig i EU och påverkar vaccinationstakten i medlemsländerna medan nya coronavågor rullar in. EU-ländernas ledare har riktat mycket av kritik mot EU-kommissionen.
Löfven sade att han tryckte på under mötet, och i ett eget möte med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen häromdagen, om att kommissionen måste ligga på bolagen om snabbare leveranser och ökad produktion.