Löfven får dubbel biljett till KU efter EU-möte

Statsminister Stefan Löfven (S) lyfte inte fram kärnkraft som ett hållbart alternativ på EU-toppmötet. Nu KU-anmäler M och SD Löfven för att ha struntat i mandatet från riksdagens EU-nämnd.
–Jag tycker att det är helt oacceptabelt, säger Moderaternas Jessica Rosencrantz.

Statsminister Stefan Löfven (S) i riksdagen för återrapportering från Europeiska rådets möte.

Statsminister Stefan Löfven (S) i riksdagen för återrapportering från Europeiska rådets möte.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2021-10-26 13:51

Sverigedemokraten Martin Kinnunen hävdar att Löfven ifrågasätter EU-nämndens legitimitet genom sitt agerande.

Statsministern flög till Bryssel för EU-toppmöte i torsdags. Med sig hade han ett mandat från en majoritet i riksdagens EU-nämnd bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna. De fyra partierna har majoritet, ibland kallad "falsk", i EU-nämnden. Men inte i riksdagen som helhet.

Mandatet gick ut på att han skulle ta upp att kärnkraft bör klassas som hållbar i EU:s regelverk för investeringar för klimatomställning av samhället, den så kallade taxonomin.

Löfven tog upp kärnkraften på mötet, som en viktig del i Sveriges energimix under en lång tid framöver. Men han lyfte inte, som nämnden bett honom, att kärnkraften borde klassas om hållbar.

"Inte stöd"

Det finns inte stöd för det i riksdagen som helhet, var Löfvens besked inför EU-toppmötet och efteråt. Han hänvisar till att regeringspartierna S och Miljöpartiet samt Vänsterpartiet och Centerpartiet inte ser kärnkraften som hållbar. Och de fyra partierna har majoritet i riksdagen som helhet, om än inte i EU-nämnden.

– De partierna har majoritet här i riksdagen och då är det upp till mig som statsminister att ge uttryck för Sveriges uppfattning, säger Löfven.

Inför toppmötet hävdade han att kärnkraftens plats i taxonomin inte alls fanns på dagordningen. Några andra medlemsländer tog dock upp frågan.

När Löfven återrapporterade i riksdagen från toppmötet undrade Jessica Rosencrantz, Martin Kinnunen samt Maria Nilsson (L) och Sofia Damm (KD) varför han inte tog tillfället som gavs. Kinnunen undrar om Löfven respekterar riksdagsordningen.

– Varför ska vi ha EU-nämnden över huvud taget i så fall? frågade Martin Kinnunen.

KU-anmäls

Både SD och M anser att Löfven har begått ett övertramp, och har nu också anmält statsministern till riksdagens konstitutionsutskott (KU).

– Jag tycker att det är helt oacceptabelt att statsministern uttryckligen väljer att ignorera det mandat som EU-nämnden har gett regeringen inför förhandlingarna i Europeiska rådet, säger Rosencrantz till TT.

Den moderate riksdagsledamoten Jan Ericson, ledamot i nämnden, konstaterade att han aldrig varit med om att statsministern går emot nämndens beslut.

– Jag blir faktiskt lite upprörd.

Löfven menar att han har möjligheten att gå emot EU-nämnden. För hans del har det bara hänt en gång, nu.

– Nu har jag varit på 66 rådsmöten (läs: EU-toppmöten) och för mig var det första gången.

Varför infinna sig?

SD:s Martin Kinnunen anser att Löfven har gett sig in på helt ny mark.

– Stefan Löfven anser inte att EU-nämnden har legitimitet att fatta beslut om Sveriges position om beslutet blir fel av olika skäl ur hans utgångspunkt, säger Kinnunen och syftar på statsministerns resonemang om att den nu aktuella majoriteten i EU-nämnden inte speglar den i riksdagen som helhet.

– Då kan fråga sig varför vi ska gå dit överhuvudtaget, i energifrågor till exempel så är ju nämnden helt irrelevant, enligt Stefan Löfven. Vi har ingen beslutanderätt alls.

Numera gör just de fyra partier som bildade majoritet i EU-nämnden ofta gemensam sak i energifrågor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!