Vid lunchtid promenerade Löfven från regeringskansliet till riksdagen för att begära att bli entledigad av talmannen Andreas Norlén.
Nu inleder talmannen en process för att riksdagen ska kunna utse en ny statsminister. Löfvens plan är att han ska efterträdas av finansminister Magdalena Andersson (S). Hon utsågs i förra veckan till ny S-ledare.
Första hindret
Ett första hinder för hennes väg till statsministerposten undanröjdes på onsdagsförmiddagen. Då nåddes en uppgörelse mellan S, MP och C om en lagrådsremiss om strandskyddet och om en proposition om äganderätten i skogen. Det har varit ett krav från C för att vara med och släppa fram Andersson som statsminister.
Efter att uppgörelsen bekräftats uppgav C-ledaren Annie Lööf att hennes parti kommer att släppa fram Magdalena Andersson. Riksdagens statsministeromröstning kommer att hållas tidigast i nästa vecka.
Ja till Andersson
– Vi tolererar Magdalena Andersson som statsminister i och med att regeringen har levererat på överenskommelsen om tunga centerreformer för landsbygden. Hur budgetomröstningen kommer att gå till om några veckor det får vi ta ställning till när vi ser alternativen, säger Lööf.
För att Magdalena Andersson ska accepteras som statsminister krävs dock inte bara stöd från S, MP och C, utan också av Vänsterpartiet (V).
Andersson uppgav i lördags att hon ska ta kontakt med de partier hon hoppas kunna få stöd från när hon har fått talmannens uppdrag att sönder stödet för en ny S-ledd regering.
V har krävt förhandlingar och pekat på flera sakpolitiska förslag som man vill se genomförda.
Ett annat problem som Andersson kan behöva lösa inom kort för att kunna tillträda som ny statsminister är att det ännu är oklart om regeringens budget går igenom riksdagen. För att det ska ske krävs aktivt stöd inte bara från regeringspartierna S och MP, utan även C och V.
C-ledaren Annie Lööf uppger att dagens uppgörelse om strandskydd och skog inte innebär att C även har lovat att stödja regeringens budget.
Kravet från C för att släppa fram Andersson var ett mer flexibelt strandskydd och en stärkt privat äganderätt i skogen. Uppgörelsen mellan S, MP och C innehåller båda delar.
På Instagram skriver C-ledaren att "det kommer att bli enklare att bo och verka i våra lands- och glesbygder".
Nöjt Centerparti
– Det här en stor reform där vi upphäver det generella strandskyddet vid små sjöar under en hektar, vid vattendrag, anlagda dammar och våtmarker, säger Lööf till journalister i riksdagen.
– När man ska söka bygglov för att bygga eller bygga till så kommer man att få visa, från fall till fall, om det behövs en fri passage. Det är rimligt och det är för att allemansrätten ska värnas, säger Annie Lööf.
Lööf skriver också att äganderätten för all Sveriges skogsägare stärks "med fler valmöjligheter att välja skyddsformer och genom att frivillighet alltid ska vara utgångspunkt när skog ska skyddas".
Också Miljöpartiet säger sig vara mycket nöjt med uppgörelsen - Miljöpartiet har sett frågan om strandskyddet som mycket viktig.
"Stärker strandskydd"
Vi har hittat bra lösningar och Centern har visat stor kompromissvilja, hävdar Miljöpartiets språkrör, jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP).
– Vi är mycket nöjda, säger Stenevi om uppgörelsen som partistyrelsen sagt ja till både vad gäller delarna som handlar om skogen och den som handlar om strandskyddet.
Enligt Märta Stenevi stärks strandskyddet och mer fjällnära skog kommer att skyddas, som ett resultat av förhandlingarna. Allemansrätten och tillgången till naturen värnas.
I och med uppgörelsen är det första hindret undanröjt för en ny S-ledd regering med Magdalena Andersson (S) som statsminister ska kunna tillträda om en eller ett par veckor.