"Löfven kan inte beskyllas för att agitera"

Ett förstamajtal utan tydliga partimarkörer. Statsminister Stefan Löfven fokuserade på coronakrisen, men smög in ett och annat socialdemokratiska honnörsord.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven förstamajtalar 2020.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven förstamajtalar 2020.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politik2020-05-01 17:30

Inte mycket var sig likt under årets förstamajfirande på grund av pandemin. Statsminister Stefan Löfven höll sitt tal via Facebook och Youtube och det var inget klassiskt förstamajtal. Stort fokus låg på den pågående krisen och budskap om socialdemokratisk politik uteblev – men inte helt, anser Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Gång på gång väver han in klassiska socialdemokratiska honnörsord som solidaritet, jämlikhet, och alla tillsammans. Det är ett skickligt tal från en socialdemokratisk statsminister som mellan raderna får igenom ett partibudskap utan att man på något sätt kan beskyllas honom för att agitera i en svår tid, säger Jonas Hinnfors.

Många inkluderas

Avsaknaden av tydliga partisymboler bidrar till att även de som står utanför socialdemokratin känner sig inkluderade och att statsministern framstår som en person som månar om helheten, enligt Hinnfors.

– Samtidigt leder de återkommande honnörsorden till att väljare och partiarbetare kan känna igen sig och visar att det trots allt är deras partiledare som talar.

Innehållet i förstamajtal brukar ofta diskuteras mycket efteråt och mötas av kritik och mothugg från oppositionen. I detta fall tror Jonas Hinnfors inte att talet kommer att spä på den politiska debatten.

– Talet hade inte den karaktären. Det finns inga utfall, det finns ingen kritik mot någon annan. Därmed kommer talet förmodligen inte heller få någon egentlig kritik, säger Jonas Hinnfors.

Talet är ett ytterligare exempel på hur politiken nu under coronakrisen handlar om enighet snarare än partipolitiska konflikter. Även under vårbudgeten såg vi bevis på detta menar Jonas Hinnfors.

– Det var en väldigt dämpad kritik från oppositionen mot de fyra januaripartiernas budget, en västanfläkt jämfört med hur det brukar vara, säger Jonas Hinnfors.

Fortsatt ökat stöd för S

Han anser även att fokuset på enighet och avsaknad av den vanliga politiska debatten är en av flera anledningar till att väljarstödet för Socialdemokraterna ökat under den pågående coronakrisen.

En annan faktor är att de frågor som tar mycket plats just nu som välfärd, sysselsättning och offentlig ekonomi är frågor som vanligen ligger nära Socialdemokraterna, medan de frågor som har dominerat mycket de senaste åren, migration och brott knappt diskuteras alls just nu vilket missgynnar de partier som drivit de frågorna.

– En tredje anledning kan vara att i och med den här krisen så är det dagligen regeringsutspel och det är olika socialdemokratiska ministrar som hela tiden förekommer i media för att förmedla nya beslut. Man kan se samma fenomen i andra länder, säger Jonas Hinnfors.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!