På fredagskvällen kraschade förhandlingarna om ett nytt las-avtal igen när LO:s styrelse sade nej till det bud, som både Svenskt Näringsliv och PTK, som företräder omkring en miljon tjänstemän i privat sektor, tackat ja till. Förhandlingarna handlar bland annat om anställningsskydd, turordningsregler och kompetensutveckling. Men LO anser att det var alltför arbetsgivarvänligt.
En regeringskris
De strandade samtalen ställer till det rejält för regeringen.
– Mycket talar för att det rycker närmare en regeringskris. Löfvens situation är ju väldigt problematisk. Om han gör som samarbetspartierna kräver av honom så kommer Vänsterpartiet att stå fast vid en misstroendeförklaring och då finns det en majoritet i kammaren för att fälla regeringen, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.
Samtidigt är hans bedömning att Vänsterpartiet egentligen inte vill fälla regeringen, men är tvungna till det eftersom man villkorade sitt indirekta stöd till regeringen genom att lägga ner sina röster när Löfven valdes till statsminister.
– Man gjorde det inom vissa gränser. Man sade att man inte skulle tolerera regeringen om man gjorde på det sättet som man är på väg att göra nu. Det är inte heller den politik som Socialdemokraterna som parti vill ha. Den kommer att bli svår att förankra internt, säger Tommy Möller, och tillägger:
– Statsministern sitter i en rävsax.
Mats Glavå, docent i arbetsrätt vid Göteborgs universitet, anser också att Stefan Löfven har fastnat i rävsaxen.
– Lägger han fram utredningens lagförslag blir det misstroendevotum och lägger han inte fram det så måste Centerpartiet och Liberalerna bryta samarbetet om de ska ha någon heder kvar. Och eftersom regeringen baseras att man har positivt stöd från dem och ett passivt stöd från Vänsterpartiet skulle de falla ändå, säger han.
Inte balans
Samtidigt utesluter han inte att regeringen och samarbetspartierna ska komma överens.
– De har ju hittat lösningar för att rädda den här regeringen ett antal gånger förut, säger han.
I det här läget är det, enligt Tommy Möller, troligt att statsministern försöker få till förhandlingar med samarbetspartierna för att blidka Vänsterpartiet.
– Jag vet inte vad man har att spela med, men statsministern har ju uttryckligen sagt det inte finns en balans mellan partierna i det utredningsförslag som ligger så det föreligger en tolkningstvist vad Januariavtalet implicerar. Det är den springande punkten, säger Tommy Möller.
Mats Glavå är inne på samma linje. Han pekar på att även två av utredningens experter konstaterat att det lagförslag som las-utredningen lagt fram inte är balanserat, utan väger över till arbetsgivarens fördel.
– Det märkliga är hur man i Januariavtalet kunde skriva in att utredningens förslag ska genomföras, utan att man ens hade sett det. Det är som att skriva på en check in blanco, säger han.
Låst läge
Tommy Möller vet inte om dörren är helt stängd för att parterna ska återkomma till förhandlingsbordet.
– Jag har inte inblick i exakt vad som var problemet för LO, men det finns fortfarande en möjlighet. Men jag vet inte hur stor den är.
En annan möjlighet är att statsministern sätter sig i en förhandling med stödpartierna Liberalerna och Centerpartiet.
– De har ju varit väldigt tydliga med att slå igen dörren. De menar att de redan har förhandlat färdigt i och med Januariavtalet, men det kan finnas andra saker som de skulle kunna få i utbyte om man kompromissar om arbetsrätten, säger Tommy Möller.
Han förutsätter att statsminister Stefan Löfven kommer att vara djupt involverad i förhandlingarna, eftersom så mycket står på spel.
– Det är en så otroligt viktig fråga och det är dessutom en fråga som han behärskar väl rent sakpolitiskt som gammal facklig företrädare.
Tommy Möller pekar på att det låsta parlamentariska läget försvårar situationen och att de inblandade partierna är väl medvetna om att det är svårt att hitta en alternativ regeringskonstellation.
– Om man inte hittar någon lösning väntar ett extra val och det är inte önskvärt för flera partier som ligger dåligt till i opinionsundersökningar. Det brukar generellt vara något som partierna vill undvika.
Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, delar den uppfattningen men säger att Stefan Löfven ändå kan välja att röra om i grytan genom att utlysta extra val om man inte lyckas dyrka upp dagens låsta läge.
– Men risken är uppenbar att Liberalerna kanske faller ut riksdagen och Socialdemokraterna backar, säger han.
Tommy Möller säger att det är mycket som talar emot att det blir ett extraval.
– I ett så skarpt läge tror jag att det kan finnas en vilja från flera håll att hitta en lösning, både i sakfrågan och om regeringen riskerar att spricka, eller har spruckit.