Efter riksdagens historiska misstroendeförklaring mot Löfven ville han inte avslöja sina känslor.
– Jag har tillsammans med andra till uppgift att hantera den här svåra situationen. Då kan man inte tänka på de egna känslorna, säger han.
– Nu har vi det här läget, nu gäller det att arbeta framåt.
Enligt regeringsformen har Löfven nu en vecka på sig att antingen utlysa extra val eller avgå. Om Löfven avgår kommer riksdagens talman träffa partiledarna för att sondera om det finns stöd för en ny regering.
Löfven vill nu använda de kommande dagarna för att se om det går att få tillräckligt stöd för en ny Löfvenregering, innan han tar ett eventuellt beslut om extra val.
– Jag räds inte alls det. Men regeringsformen ger oss två möjligheter och då tycker jag man borde fundera på vilken som är bäst. Det ska vara bäst för Sverige, säger Löfven.
Han konstaterar att det är svåra avvägningar som måste göras.
Samtal med partier
Löfven kommer nu framförallt att ha samtal med sina samarbetspartier MP, C och L.
– Vi måste få sätta oss ner nu för att utbyta erfarenheter om hur vi ser på läget, säger Löfven.
– Därför vill jag ta lite tid på mig, inte onödigt lång tid men den tid som krävs för att vi ska få en noga övervägd linje.
Även en ny Löfvenledd regering med S och MP kommer att behöva stöd från C och V.
Löfven vill inte spekulera i om V kan ingå i en ny regering eller uppge vad V kan erbjudas för att ge honom ett majoritetsstöd i riksdagen.
C och V
C har tidigare uteslutit regeringssamarbete med V. Löfven vill inte gå in på om det är möjligt att få C och V att samarbeta.
– Det är två partier som måste ha en egen relation, säger Löfven.
Han tillägger dock att i den uppgift som nu väntar honom ingår att se om det via en annan regeringsbildning går att få en regeringsduglig regering.
– Men det är svårt att gå in i detalj på det nu. Det får vi ta under resans gång, säger Löfven.
Han anser att januariavtalet, som lägger grunden för regeringssamarbetet mellan S, MP, C och L, fortfarande gäller.
Svårt läge
Liberalerna anser dock att januariavtalet upphört och partiet siktar nu på en borgerlig regering.
Löfven anser att det inte finns något regeringsalternativ på politikens högersida. Enligt honom finns ingen majoritet för Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister. V kan inte tänka sig att släppa fram Kristersson som statsminister.
– Efter dagens omröstning befinner sig Sverige i ett svårt politiskt läge, säger Löfven.
Han pekar på att den majoritet som röstade ned honom som statsminister bara är en "högst tillfällig majoritet" .
– Det här är en högst tillfällig majoritet som bara röstar bort regeringen och som saknar vilja och förmåga lägga fram alternativ, säger Löfven.
Om Löfven kommer fram till att ett extra val behövs, så ska det valet hållas inom tre månader. På frågan om han kommer att leda S i en sådan valrörelse, svarar Löfven.
– Jag har inga andra planer.