Löfvens "problemlösare" Ibrahim Baylan avgår

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) avgår i samband med att statsminister Stefan Löfven lämnar i höst. Han har fungerat som något av en problemlösare för Löfven och var den förste invandraren som blev statsråd.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S). Arkivbild.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S). Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politik2021-09-09 07:17

Han meddelade sitt beslut i SVT:s Morgonstudion, men säger att han bestämde sig i somras.

Han gjorde det när det var dags att fundera över en plats på riksdagslistan igen inför valet.

– Hitintills har det alltid landat i ett ja, men nu, vid 49 års ålder, kom jag fram till att det kanske är dags att göra något annat efter att ha kandiderat i 25 år, säger Baylan.

Lösa problem

Han säger att han är fullt fokuserad på att fullfölja sitt uppdrag som näringsminister till dess att det finns en ny statsminister, med en ny regering på plats. Hans plan är, för närvarande, att återta sin plats i riksdagen när han lämnar som minister och vara kvar i riksdagen till valet nästa år. Men det är inte helt spikat.

– Mitt fokus är att fullfölja näringsministeruppdraget till dess att vi får en ny statsminister och ett nytt lag och därefter ta beslut om framtiden.

Ibrahim Baylan har genom åren, inte minst under senare år, fått en inofficiell titel som problemlösare åt Löfven, en som reder ut extra kniviga politiska frågor.

– Jag tror att det har att göra med att jag i flera år var samordningsminister åt statsministern och då hade i uppdrag att samordna frågor som kunde vara svåra. Jag har alltid försökt hitta en minsta gemensam nämnare, säger Baylan.

Han är för närvarande djupt inblandad i försöken att undvika en cementkris, efter domstolsutslaget om ett hotande stopp för Cementas kalkbrytning på Gotland. Regeringen ska inom kort lägga en proposition till riksdagen, en undantagslag, som ska ge Cementa åtta månaders respit.

Han ska också försöka få förhandlingar om villkor för skogsbruk och ägande i mål, utifrån skogsutredningen, där Miljöpartiet och Centerpartiet står mot varandra. Regeringen behöver ju Centerstöd för budgeten i höst.

Sydde ihop

Som en milstolpe under ministeråren nämner han energiöverenskommelsen han orkestrerade 2016, mellan regeringspartierna S och MP, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna. Den höll dock inte mer än tre år, eftersom M och KD hoppade av efter bråk om kärnkraft.

Han uppger att han inte övervägt att kandidera till partiledarposten, och uttalar sitt fulla stöd för Magdalena Andersson om partiet väljer henne. Han säger att de har haft mycket kontakt under pandemin i försöken att stötta näringslivet att rida ut krisen efter tvärstoppet i mars förra året.

– Det är en mycket kunnig, kompetent och driven ledare som jag tror kan göra stora insatser för Socialdemokraterna och landet om hon blir vald, säger Ibrahim Baylan.

TT: Har ni haft tuffa diskussioner?

– Hon är väldigt tydlig, men lätt att ha att göra med. Hon har tydliga uppfattningar, men det tycker jag är en tillgång.

Symbolisk betydelse

Ibrahim Baylan blev näringsminister 2019. Sedan juli i år har han även den avgångna landsbygdsministern Jennie Nilssons frågor på sitt bord.

Han blev minister första gången 2004, då som skolminister i Göran Perssons regering.

Han var då den förste invandraren som fick en statsrådspost, något som hade större betydelse än vad han först trodde:

– Jag höll det där ifrån mig, jag ville ha fokus på sakfrågorna. Men sedan åkte jag ut i landet och mötte en sån värme, inte minst från människor med invandrarbakgrund som såg det som sin seger. Det kommer jag alltid att bära med mig.

Fakta: Ibrahim Baylan

Född i Turkiet 1972.

Kom med sin familj till Norsborg i Botkyrka kommun som tioåring.

Bosatt i Huddinge. Gift.

Gymnasiets ekonomiska linje 1988-1991

Läste 120 poäng vid Umeå universitet 1993-1999.

Varit verksam inom Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU) och inom kommunalpolitiken i Umeå. Arbetat som ombudsman för tjänstemannaförbundet HTF.

Skolminister 2004-2006

Riksdagsledamot sedan 2006.

Ordförande riksdagens trafikutskott 2008-2009

Partisekreterare Socialdemokraterna 2009-2011

Vice ordförande riksdagens utbildningsutskott 2012-2014

Energiminister 2014 - 2016

Samordnings- och energiminister 2016-2019

Näringsminister 2019-2021. Sedan juli 2021 även statsråd med ansvar för landsbygdsfrågor.

Källor: regeringen.se och ne.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!