Løkke: "Tät dialog med Sverige om vägen fram"

Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M) har med anledning av den senaste tidens koranbränningar haft tät kontakt med sin svenske kollega Tobias Billström (M).

Utrikesminster Lars Løkke Rasmussen (M), justitsminister Peter Hummelgaard (S) och vikarierande forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V). Arkivbild.

Utrikesminster Lars Løkke Rasmussen (M), justitsminister Peter Hummelgaard (S) och vikarierande forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V). Arkivbild.

Foto: Mads Claus Rasmussen

Politik2023-07-31 21:46

"Han är den utrikesminister som jag har pratat mest med den senaste tiden. Danmark och Sverige står inför samma utmaningar så det är helt naturligt att vi löpande delar våra tankar och perspektiv", skriver Lars Løkke Rasmussen i en kommentar till TT.

Den danska regeringen uppgav på söndagen att de vill förbjuda koranbränningar utanför ambassader.

Det ska enligt ett uttalandet ske inom ramen för den grundlagsskyddade yttrandefriheten och på ett sätt som inte ändrar på att yttrandefriheten i Danmark har en mycket bred ram.

Tittar på Frankrike och Sverige

Under måndagen kallade den danska regeringen till möte för att diskutera frågan.

Justitieminister Peter Hummelgaard (S), som var med på mötet, uppgav att tanken inte är att återinföra blasfemilagen utan att de istället tittar på länder som Frankrike där myndigheter har större möjlighet att avbryta koranbränningar med hänvisning till upprätthållandet av allmän ordning.

Peter Hummelgaard nämnde även att Danmark tittar mot Sverige efter den svenska regeringens beslut om att analysera ordningslagen.

Tät dialog med Sverige

Lars Løkke Rasmussen vill inte kommentera exakt hur Danmark och Sverige arbetar tillsammans i frågan, men uppger att dialog kommer att vara tät om vägen framåt.

"Nu har den danska regeringen satt igång ett arbete som ska undersöka vilka möjligheter som finns för att i helt särskilda tillfällen gripa in mot handlingar vars enda syfte är att håna och skapa splittring, och som kan få väsentligt negativa konsekvenser för Danmark", skriver Lars Løkke Rasmussen.

"Vi kommer att ha en tät dialog med våra svenska kollegor om vägen fram. Andra europeiska länder har hittat sätt att hantera det här på, och det ska vi också hitta."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!