Annie Lööf har nu varit partiledare för Centerpartiet i elva år. Hon har den gångna mandatperioden släppt fram en socialdemokratisk statsminister tre gånger.
Och i förra veckan meddelade hon att hon föredrar Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson som statsministerkandidat framför Moderaternas Ulf Kristersson.
I ett spänt säkerhetspolitiskt läge, med ansökan till Nato inskickad, ett stundande ordförandeskap i EU, en kommande lågkonjunktur och skenande elpriser, så krävs stabilitet, enligt Lööf.
– Det ställer krav på att vi har en regering som inte får en rösts övervikt, utan en som står för bredd och stabilitet. Jag tycker att Magdalena Andersson visar den öppenhet till samarbete som en statsminister bör ha i det här läget, säger hon i TT:s partiledarintervju.
Inget förhandlingsförbud
Centerpartiet går till val med "ganska få" röda linjer – tre stycken för att vara exakt. De två första handlar om andra partier.
– Den ena är att vi inte kommer att släppa fram en regering som är beroende av Sverigedemokraterna, den andra är att vi inte kommer medverka i eller släppa fram en regering som Vänsterpartiet sitter i, och den tredje är att vi inte kommer att sitta i eller medverka i en regering som höjer skatten på jobb, boende och sparande, säger Centerledaren.
Annie Lööf ser framför sig en regering "lutad åt mitten" av svensk politik, som kan samarbeta åt såväl höger som vänster. En fråga som hon fått i många intervjuer är hur en sådan regering egentligen ska se ut med tanke på att hon säger nej till Vänsterpartiet. C vill heller inte ha något organiserat budgetsamarbete med V.
– Centerpartiet går till val på sänkta skatter, Vänsterpartiet det motsatta. Centerpartiet går till val på en småföretagarvänlig politik, Vänsterpartiet det motsatta. Vi förhandlar alltså hellre med partier som står upp för detta.
Att partierna står så långt ifrån varandra verkar alltså vara huvudskälet för C, eftersom det enligt Lööf inte finns något förhandlingsförbud med V.
– Jag ser det inte som fruktbart att budgetförhandla, utan ska vi få till bredden och stabiliteten då krävs det att andra partier är med.
En budget i balans
Centern går till val på att sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare, pensionärer och småföretag. Även de som ISK-sparar ska gynnas mer.
Partiet säger bestämt nej till en beredskapsskatt, som enligt Socialdemokraterna skulle kunna finansiera utbyggnaden av försvaret utan att behöva spara in på välfärden.
– Det är inget parti som föreslår en polisskatt, skolskatt eller omsorgsskatt. Utan det kommer att handla om tuffa prioriteringar framåt för att få en budget i balans och där reformerna är finansierade. För Centerpartiet har det alltid varit viktigt, säger Lööf.
En annan fråga som driver henne och partiet är arbetet mot mäns våld mot kvinnor. Det måste bli en valfråga, slår Lööf fast. Hon presenterar nu – trots att en straffskärpning trädde i kraft så sent som i januari – att man vill fördubbla straffet för grov kvinnofridskränkning från ett till två år.
– Vi vill förändra straffskalorna och höja minimistraffet så att det blir obligatorisk häktning. Det här är en trygghetsfråga för utsatta kvinnor och barn. Det är de som får leva med skyddad identitet för resten av sina liv.
C vill också att rättsväsendet prioriterar mäns våld mot kvinnor hårdare.
– Vi tycker att det är rimligt att man prioriterar personer med högt våldskapital när man tar in fängelsedömda personer på anstalt. Det handlar om de som blivit dömda för mord, för misshandel, snarare än för ekonomisk brottslighet.
Drivmedel het fråga
Centern föreslår också att underhållsstödet höjs med 300 kronor per barn och månad. Stödet kan man få som ensamstående förälder när den andra föräldern inte betalar underhållsbidrag. Satsningen skulle kosta omkring 700 miljoner kronor om året, vilket enligt Lööf finansieras inom reformutrymmet och med "omprioriteringar".
På senare tid när drivmedelspriserna ökat så har den så kallade reduktionsplikten, inblandning av biodrivmedel, seglat upp som en het fråga. Flera partier föreslår att den sänks. Centerpartiet vill ha den kvar.
– Nu ligger det en tydlig bana fram till 2030, och jag tycker att det är viktigt att den banan består för det skapar långsiktighet för branschen, säger Annie Lööf.
Nyckeln till att reduktionsplikten ska kunna höjas till 66 procent för diesel och 28 procent för bensin 2030 är enligt Centern att Sverige miljardinvesterar i inhemsk biodrivmedelsproduktion.
– Då kommer vi att fasa ut rysk olja och gas, sänka priset på biodrivmedel, som är dyrt, och samtidigt göra att vi når våra klimatmål. Bedömningen från experter är att reduktionsplikten är det enskilt viktigaste verktyget för att minska utsläppen från transportsektorn, säger Annie Lööf.