M: Ansöker till Nato om det finns stöd

Moderaterna ska lämna in en Natoansökan om partiet vinner valet och om det finns majoritet i riksdagen för ett svenskt medlemskap.
–Socialdemokraterna kan inte ha vetorätt i den här frågan, säger partiledare Ulf Kristersson till TT.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M). Arkivbild.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M). Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Politik2022-03-18 16:30

"Moderaternas uppfattning är att Sverige nu bör göra allt vi kan för att så snart som möjligt ta det avgörande steget och bli fullvärdig medlem i den fria världens försvarsallians", skriver Kristersson på DN Debatt.

Moderaterna har länge drivit Natofrågan. Men nu meddelar Kristersson att han kommer att lämna in en Natoansökan om han blir statsminister efter valet i september och om riksdagsmajoriteten stödjer ett svenskt medlemskap.

Med Finland

Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna säger ja till ett svenskt Natomedlemskap och Sverigedemokraterna utesluter det inte om säkerhetsläget kräver det, eller om Finland skulle ansöka hos försvarsalliansen.

– Sverige ska gå med i Nato och vi ska göra det så fort som det över huvud taget är möjligt och vi vill göra det med Finland, säger Ulf Kristersson till TT.

Nu måste regeringen förbereda ett beslut i händelse av att Finland skulle skicka in en ansökan, enligt Moderatledaren. Helst vill han att frågan kommer upp under våren.

– Jag gör det här väldigt gärna och allra helst i en bred politisk enighet, blocköverskridande med bred partipolitisk förankring. Men Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet kan inte i längden tillåtas ha vetorätt i en så stor fråga.

"Är farligt"

Hittills har Socialdemokraterna bara sagt nej, menar Kristersson, och då ger man intrycket till Finland att Sverige inte är "spelbara och med i diskussionen tillsammans med dem".

– Det intrycket tycker jag är farligt, därför Finland måste veta att Sverige har en regering och en riksdag som är beredd att gå hand i hand med Finland, säger han.

Utrikesminister Ann Linde (S) är kritisk mot att Kristersson är beredd att lämna in en Natoansökan utan Socialdemokraterna.

"När det gäller Sveriges säkerhets- och försvarspolitik har vi en lång historia av att söka bred politisk samsyn. Det är svensk tradition och det slår jag vakt om. Jag beklagar att en partiledare som gör anspråk på statsministerposten tydligen har en annan inställning och behandlar grundläggande frågor om svenska folkets säkerhet på det här sättet. Särskilt när vi befinner oss i ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge", säger Linde i en skriftlig kommentar.

Samtal mellan partierna

Riksdagspartierna har inlett samtal om en kompletterad så kallad säkerhetspolitisk analys, som även ska belysa Natofrågan. Någon rekommendation kommer analysen inte att landa i men eventuellt vilka för- och nackdelar en ansökan skulle få. Den bedöms vara klar den 31 maj.

Samtidigt ska Finland i april avsluta en inrikes- och utrikespolitisk säkerhetsanalys som ska stå som grund för ett eventuellt finländskt Natomedlemskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!