Beskedet från Trafikverket om att hälften av alla tåg till, från och genom Stockholm ställs in kom vid 15-tiden på fredagen.
Beslutet gäller från klockan 14.00 på lördagen fram till och söndag klockan 4.00. Fjärrtåg, regionaltåg, pendeltåg och godståg berörs.
Anledningen är sjukdomsbortfall i personalgruppen. Så här många avgångar har aldrig behövts ställas in under hela pandemin, enligt Trafikverket.
"Har fallerat"
Moderaternas trafikpolitiska talesperson Maria Stockhaus tycker att ett besked som påverkar nästan hela Sverige, då en stor del av tågtrafiken går via Stockholm, kom med extremt kort varsel.
– Det är ett statligt verk och det handlar om hur man agerar och kommunicerar i en kris och vad man har för beredskap. Här tycker vi att de har fallerat med information, säger Stockhaus.
Trafikverket är en myndighet under infrastrukturdepartementet och ytterst handlar det om regeringens ledarskap, direktiv och uppföljningar till Trafikverket om krisberedskap. Moderaterna vill nu kalla infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till riksdagens trafikutskott.
– Vi har levt i en pandemi i två år, det vore rimligt att regeringen ställt krav på Trafikverket om att ha en väldigt bra krisplan.
Eneroth: Extraordinärt
TT: Men smittskyddsexperterna visste inte heller att omkrionvarianten skulle vara så här smittsam, Folkhälsomyndighetens scenarier var med råge fel?
– En krisplanering innebär att man har olika scenarier. Att man skulle få många sjuka när det gäller trafikledningen av tåg är inte ett otänkbart scenario – pandemi eller inte pandemi, säger Maria Stockhaus.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth skriver i en kommentar att smittläget just nu är extraordinärt.
”Jag är övertygad om att Trafikverket gör allt man kan för att tågen ska gå, men har samtidigt förståelse för att det just nu är ett extraordinärt läge med hög smittspridning som påverkar alla delar av samhället.”