M: "Ett rödgrönt kaos"

Moderaterna Ă€r kritiska till Centerns stöd för en ny S-ledd regering. –Löfvens regeringsunderlag Ă€r ett rödgrönt kaos, sĂ€ger M:s gruppledare i riksdagen, Tobias Billström.

Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström. Arkivbild.

Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politik2021-07-05 14:05

Han varnar för "ytterligare ett förlorat Är" till exempel nÀr det gÀller att bekÀmpa den grova kriminaliteten och arbetslösheten. Enligt honom gör partierna som ska rösta fram Stefan Löfven (S) som statsminister pÄ onsdag helt olika tolkningar av vad regeringen ska göra.

– De Ă€r helt oeniga om sakpolitiken. Det enda som förenar de hĂ€r Ă€r vilka man inte vill prata med, sĂ€ger Billström.

Stödparti Ät S?

Han angriper C.

– Centern har verkligen bevisat att man nu Ă€r ett stödparti Ă„t Socialdemokraterna, sĂ€ger Billström.

– Man gĂ„r frĂ„n ett borgerligt parti till att vara nĂ„got annat.

PÄ frÄgan vad alternativet Àr till en Löfvenregering svarar Billström att det Àr C som kan vÀlja vilket regeringsalternativ som fÄr majoritet.

Om M och Kristdemokraterna (KD) lÀgger fram en gemensam budgetmotion i höst, sÄ kan den med stöd av Sverigedemokraterna (SD) vinna mot regeringens budget. DÄ behöver Löfvens budget att bÄde VÀnsterpartiet (V) och C röstar för den.

Gemensam budget

TT: Är det sĂ€kert att M och KD lĂ€gger fram en gemensam budgetmotion?

– Den frĂ„gan Ă„terkommer vi till. Men nĂ€r det gĂ€ller budgetfrĂ„gorna hittills har du kunnat se att vi varit bra pĂ„ att skapa budgetalternativ, sĂ€ger Billström.

Löfven har sagt att han avgÄr om hans budget faller i höst.

TT: M backar inte för ett extra val bara ett halvÄr före ordinarie val?

– Moderaterna har hela tiden gjort klart att vi vill inte ha den hĂ€r regeringen, sĂ€ger Billström.

– Vi stĂ„r fast vid detta.

KD-ledaren Ebba Busch beskriver pÄ Twitter regeringsunderlaget som en "rödgrön röra":

"C sÀger sig ha gjort en överenskommelse med regeringen som MP menar inte trÀffats. En rödgrön röra som nu verkar leda till att sju förlorade Är för Sverige blir Ätta", skriver Busch.

"Missad chans"

Även SD:s partiledare Jimmie Åkesson beskriver C som ett stödparti till S.

"Att Annie Lööf nu en andra gÄng vÀljer att bli stödhjul Ät Stefan Löfven cementerar det nya vÀnsterliberala blocket. Ett block som under lÄng tid har fört Sverige i fel riktning och inte kunnat ÄtgÀrda de problem som vÄrt samhÀlle lider av", sÀger han i en skriftlig kommentar.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni ser Centerns beslut att slÀppa fram Löfven som "en missad chans till maktskifte". Vidare betonar hon att Sverige behöver en borgerlig regering som sÀtter skolan först och verkar för en fungerande integrationspolitik.

"Vi kommer att anvÀnda tiden till nÀsta val för att fortsÀtta utveckla lösningar pÄ samhÀllsproblemen och ett maktskifte 2022", sÀger hon i en skriftlig kommentar till TT.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!