Nästa år fyller brottsbalken 60 år och då behövs en rejäl översyn, eftersom samhällsutvecklingen har sprungit ifrån den, anser Moderaternas partiledning.
– Allt lappande och lagande har gjort att det spretar väldigt mycket, säger partisekreterare Gunnar Strömmer.
Något som, enligt M:s synsätt, gör att tillämpningen av strafflagstiftningen inte blir tillräckligt kraftfull.
Om M vinner valet nästa år vill partiledningen därför göra en generell översyn av straffskalor, påföljderna och synen på brott och straff i brottsbalken. Förslaget presenteras inför Moderaternas stämma i Helsingborg den 21-24 oktober.
Samhället ska skyddas
Till exempel ska större vikt läggas vid risk för återfall när straffen döms ut, domstolen ska inte lika ofta utgå från minimistraffet när påföljden bestäms och dagens huvudregel om att fängelse om möjligt ska undvikas ska slopas.
Dessutom tar M inspiration från Norge, där exempelvis pedofiler fortsatt kan hållas i förvar när strafftiden gått ut.
– Samhällets intresse av att hålla vissa personer borta från gatorna kan väga tyngre, säger Gunnar Strömmer.
Han kan tänka sig att förvar även kan användas när det gäller gängkriminella.
Strömmer betonar dock att eventuell förlängning av strafftiden genom förvar måste ske på ett rättssäkert sätt, och han tror inte att det kommer att bli en vanlig åtgärd.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) kommenterar M:s förslag med att regeringen fokuserar på att få gängkriminella i fängelse.
– Om man därutöver vill gör ett helt omtag om brottsbalken och utreda det i flera år kan man säkert göra det, säger Damberg.
– Men det hjälper inte här och nu
Förslag på kort sikt
Att göra om hela brottsbalken kommer, enligt Strömmer, att ta hela nästa mandatperiod. Däremot har M en rad andra konkreta förslag som är tänkt att införas något år efter en eventuell valvinst.
Det handlar till exempel om att polisen ska få upprätta visitationszoner, att införa anonyma vittnen, att tillåta proaktiv avlyssning och att förbjuda deltagande i kriminella gäng.
M vill också att man ska kunna utvisa utländska medborgare som är gängkriminella utan att de dömts för brott. M anser även att straffrabatten avskaffas helt för de över 18 år.
Även de förslagen ska behandlas på partistämman. Vissa av dem har redan behandlats av tidigare stämmor, medan andra är nya.
– Vi ser att brottsligheten breder ut sig, så vi tar ett steg ytterligare nu, säger M:s första vice partiordförande Elisabeth Svantesson.