Förhandlingarna med Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna om nästa års statsbudget inleds omedelbart efter sommaren.
– Vi lyfter fram välfärden. Vi ser att väldigt många kommuner och regioner har det tufft. Det kommer att vara en viktig prioritet för oss, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) på en pressträff i Almedalen.
M prioriterar också försvar och rättsväsende. En annan hjärtefråga är skattesänkningar på inkomster, men det är oklart om det blir något av den varan i nästa budget.
– Om vi gör det det här året eller nästa, det återstår att se, säger Svantesson.
"Osäkert och besvärligt"
Samtidigt är läget osäkert och besvärligt, framhåller hon, och inflationen kanske inte går ned lika mycket som regeringen har förväntat sig.
– Planen är nummer ett: bekämpa inflationen.
Statsminister Ulf Kristersson (M) håller med.
– Planen ligger fast: bekämpa inflationen.
LO anser att välfärden behöver besked om minst 30 miljarder mer i statsbidrag i höstbudgeten och intresseorganisationen Sveriges kommuner och regioner har också varnat för stora underskott.
Svantesson lyfter också att kommuner och regionerna måste ta sitt ansvar. De ska lägga en budget i balans, men det kan finnas skäl att göra avsteg från detta och "freda" viktig verksamhet – som skolan.
– Kommuner och regioner har också en viktig egen läxa att göra, effektivisera och prioritera, säger Svantesson.
Att tillfälligt säga upp personal för att klara jobbiga år framöver är inte hållbart, enligt Moderaterna.
Tillskott under pandemin
Under pandemin tillsköt staten stora belopp till det offentliga Sverige. Kommunerna och regionerna kan använda sina tidigare överskott nu, enligt finansministern.
– Det finns en möjlighet i lagstiftningen, när det finns "synnerliga skäl" så behöver man inte lägga en budget i balans.
Enligt M handlar det om 225 kommuner och tio regioner som gick med överskott vid 2022 års slut.
– Kommuner och staten måste tänka över vad som är allra viktigast just nu, säger Kristersson.