M-krav: Agera för att hjälpa tolkarna

Moderaterna kräver att regeringen agerar snabbt för att skydda de tolkar och lokalanställda som hjälpt den svenska styrkan i Afghanistan.

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard. Arkivbild.

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Politik2021-08-09 18:48

– Man måste agera här och nu, säger Moderaternas migrationspolitiske talesperson Maria Malmer Stenergard till Expressen.

Situationen för dem som samarbetat med och hjälpt de västerländska styrkorna i landet har blivit en brännande fråga i och med talibanernas snabba framryckning.

I ett mejl till försvarsminister Peter Hultqvist (S) och migrationsminister Morgan Johansson (S) kräver Malmer Stenergard och ordföranden i försvarsutskottet Pål Jonsson (M) att ”Sverige ger skydd för dessa tolkar och vid behov andra lokalanställda som har ställt upp för Sverige och som nu själva kan vara i fara”.

Om regeringen dröjer med svaret hotar M med att lägga fram ett utskottsinitiativ i socialförsäkringsutskottet, för att på så sätt försöka tvinga regeringen att handla. Det är dock oklart om ett sådant initiativ skulle få majoritet i riksdagen.

Genom sin pressekreterare har Peter Hultqvist avböjt att kommentera till Expressen som även sökt justitieminister Morgan Johansson.

I Danmark har utrikesminister Jeppe Kofod lovat att hjälpa de tolkar danskarna använt i Afghanistan.

– En sak är säker, regeringen kommer inte att lämna någon av dem som arbetar för Danmark i sticket, sade han på måndagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!