M-ledaren kräver resestopp från Storbritannien

Moderatledaren Ulf Kristersson är bekymrad över den nya variant av coronaviruset som sprids i Storbritannien och som upptäckts i Danmark. Han kräver nu reseförbud.

Ulf Kristersson (M). Arkivbild.

Ulf Kristersson (M). Arkivbild.

Foto: Lisa Arfwidson/SvD/TT

Politik2020-12-20 14:30

Sverige bör snabbt införa inreseförbud från Storbritannien och svenskar som kommer därifrån ska testas och sättas i karantän i väntan på svar, skriver Kristersson på Facebook.

"Nu får regeringen inte göra om misstaget från i våras."

Länder som Belgien, Nederländerna och Italien har meddelat att de stoppar resor till och från Storbritannien med anledning av den nya stammen av coronaviruset. Världshälsoorganisationen uppmanar också europeiska länder till ökade kontroller med anledning av spridningen.

Även i Danmark

Israel skärper samtidigt sina reserestriktioner mot Danmark, på grund av den nya virusvarianten. Smittan har bekräftats hos nio personer där, rapporterar Danmarks Radio.

Det var under lördagen som Storbritanniens premiärminister Boris Johnson gick ut och varnade om att en muterad virusstam börjat sprida sig i sydöstra England. Den uppges vara 70 procent mer smittsam men ska inte ge allvarligare sjukdom.

UD: Upp till var och en

Svenska utrikesdepartementet avråder inte från resor till Storbritannien.

– Säkerhetsläget på alla platser i världen ses över hela tiden och kan ändras med väldigt kort varsel. Men i nuläget så finns det ingen ändring på grund av det här, säger Sara Brynedal, presskommunikatör på UD.

Avrådan från resor har främst varit baserad på hur lätt eller svårt det är för svenskar att resa från olika platser och inte hur allvarligt smittoläget är kopplat till covid-19.

– Det är upp till var och en att vara påläst och följa lokala restriktioner och rekommendationer, säger Sara Brynedal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!