Motionen om en examensplikt som påföljd för unga brottslingar ska behandlas på Moderaternas pågående partistämma. Moderaterna i Kronoberg vill att partiet ska börja driva frågan.
Förslaget innebär att unga lagöverträdare utan avslutad gymnasieutbildning, utöver fängelsedomen även bör dömas till examensplikt. Det ska gälla även vid villkorlig dom.
De som dömts till examensplikt, men inte utvecklas i den ordinarie skolan, ska kunna kallas till ungdomsfängelser för att gå sin utbildning.
I sitt yttrande över motionen konstaterar partistyrelsen att förslaget i princip innebär att en ung person åläggs en förlängd skolplikt och uttrycker skepsis till att unga ska kunna dömas till en påföljd utan tidsbegränsning.
Det finns även en motion om att möjligheten till villkorlig frigivning för unga personer som avtjänar fängelsestraff förenas med ett krav på avslutade gymnasiestudier. Eller med ett krav på att genomföra Svenska för invandrare, SFI, i de fall det är aktuellt.
– Det är ju väldigt svårt att komma in på arbetsmarknaden om man inte har en gymnasieexamen och då är det rimligt att man ställer krav på den som begått ett brott, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M), som lämnat in motionen.
– Det kanske också gör att tiden i fängelse blir mer meningsfull.
Krav på genomförda studier "bör anpassas efter fängelsestraffets längd. För kortare fängelsestraff är det svårt att ställa dessa krav", står det i motionen.
Malmer Stenergard (M) påpekar att motionen skrevs innan hon blev minister och att regeringen nu tillsatt en utredning som tittar på vilka krav som ska ställas för villkorlig frigivning.