M och SD: Sakpolitiken avgör

M, KD, SD och L inleder valrörelsen med gemensamma utspel. Ulf Kristersson (M) satsar allt på att regera med KD efter valet, och håller dörren på glänt till L. Men att utesluta SD från en regering kommer att kosta.
–Det sakpolitiska innehållet är avgörande, säger Jimmie Åkesson (SD).

Ulf Kristersson (M) vill gärna bilda regering med Ebba Busch (KD).

Ulf Kristersson (M) vill gärna bilda regering med Ebba Busch (KD).

Foto: Fredrik Persson/TT

Politik2022-05-09 19:52

Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna lade på söndagen fram ett eget förslag om pensionerna, bara några timmar före SVT:s partiledardebatt.

Efter valet vill statsministerkandidaten Ulf Kristersson (M) bilda en borgerlig regering, som samarbetar med SD. Kristdemokraterna är givna i en sådan regering. Men hur blir det med L?

– Jag tänker inte ta ställning till det just nu. De är med i samarbetet nu, och det fungerar bra, säger Kristersson.

Han tycker att man måste kunna samarbeta med alla riksdagens partier.

– När vi tyckte lika om bensin och dieselpriserna, då samarbetade vi till och med med V. Det gick också bra.

– Jag tycker man ska se det så. Sakpolitiken främst.

Kan enas i framtiden

TT: Vad finns det för hinder att bilda regering med SD?

– De har aldrig samarbetat med någon annan någon gång förut. M och KD har samarbetat varje år dag i 18 år, vi vet att vi kan kompromissa i allt.

Fram till alldeles nyligen hade SD rätt annorlunda uppfattning i det mesta när det gäller internationellt samarbete, säger Kristersson.

– EU-samarbetet är en central del av en regerings ansvarsfrågor. Där måste man kunna fatta helt eniga beslut. Hittills har vi inte varit eniga. Vi kanske kan bli eniga i framtiden.

Även i tisdags gjorde de fyra partierna ett gemensamt utspel. Då handlade det om mer pengar till polisen, försvaret och Ukraina.

– De (Liberalerna) var inte med på budgeten i höstas. Man vet aldrig riktigt var man har dem. I de här förhandlingarna har de varit väldigt konstruktiva, i alla fall, säger Åkesson.

Han säger att SD kommer vilja ha betalt i form av "hög konkretion" för att släppa fram en borgerlig regering. Sakpolitiskt är migrations- och trygghetsfrågor mycket viktiga.

– Det är det sakpolitiska innehållet som är avgörande. Det har vi diskuterat i flera år var vi ska landa, säger Åkesson.

C vågmästare i mitten

Centerledaren Annie Lööf har i och med högerformeringen fått lite av en vågmästarroll i riksdagen.

– Det visar sig återigen att det är kring mitten som politiken avgörs. Det är därför viktigt att samarbeta brett för att nå resultat, säger hon.

Centerpartiet tänker definitivt inte samarbeta med SD och Lööf beklagar att de tidigare alliansvännerna "väljer den vägen".

TT: Föredrar du en borgerlig eller S-ledd regering efter valet?

– Jag föredrar en regering som genomför en politik som är lutad åt mitten. Det har i många år varit en alliansregering, när M lutade sin politik åt mitten och lyssnade in oss andra. Det har varit januariavtalet när S lyssnade in mot mitten, säger Lööf.

Den 15 juni röstar riksdagen om vårbudgeten. Gör Centern som vid voteringen för höstbudgeten faller regeringens förslag. Då är även pensionsförslaget som S och MP förhandlat med V i fara.

Lööf vill ännu inte ge något besked om hur partiet ska rösta.

– Vi hade gärna sett en bred uppställning bakom förslagen i pensionsgruppen. I stället väljer nu både M och S att liera sig med sina respektive ytterkanter. Pensionärernas ekonomi avgörs med en röst övervikt, jag tycker inte det är seriöst.

Avgår om det blir "crazy"

Statsminister Magdalena Andersson (S) framhåller att det aldrig är lätt att bilda regering. Det tog sex månader för “de fyra” att enas om pensionerna, påstår hon.

– Det är ju lite konstigt hur de agerar nu, de har inte lagt alternativ till vårändringsbudgeten. De diskuterar att göra saker i initiativ via riksdagen i stället. Jag antar att det är för att de inte har lyckats förhandla ihop sig.

På frågan om hon avgår ifall regeringens vårbudget faller blir svaret:

– Nej.

Följt av en kort paus. Sedan tillägger statsministern:

– Blir det något som är så crazy att jag bedömer att jag inte kan sitta kvar, då avgår jag, såklart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!