För att få fart på vindkraftsutbyggnaden vill partistyrelsen att kommunerna ska vara tvungna att lägga in eventuella veton tidigare i processen än i dag.
Formuleringarna i förslaget har dock fått många kommuner att protestera. De är bland annat oroliga för att de säger ja till projekt som sedan ändras under resans gång, utan möjlighet att sätta stopp.
Men nu har en kompromiss nåtts när frågan behandlats i utskott inför fredagens debatt.
Utskottet har enats om en linje, där man trycker på att kommunerna i ett tidigt skede ska garanteras tillräcklig information om en eventuell vindkraftsetablering för att kunna bedöma konsekvenserna – och därmed ha möjlighet att tidigare i processen kunna ta ställning till en framtida etablering.
Bättre underlag alltså, om kommunerna ska ge besked tidigare.
Enligt uppgift till TT vill utskottet även att de skatter som vindkraften betalar ska gå till kommunerna, i stället för att som i dag bara gå till staten. Tanken är att de som bor nära vindkraften ska tjäna på att ha den där, genom att få del av vinsterna från vindkraften.
Moderaterna vill att utbyggd kärnkraft ska stå för en stor del av Sveriges energiförsörjning på lång sikt. Men "på kort sikt är utbyggnaden av vindkraften vårt bästa alternativ för att i stor omfattning få på plats mer fossilfri elproduktion", står det i propositionen.