M tror på motbudget från oppositionen

Moderaterna vill sänka skatten med 18 miljarder, satsa mer på rättsväsendet och stoppa höjda bidrag och ersättningar. Partiledningen hoppas få igenom fler förslag i riksdagen.

Partiledare Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson, presenterar Moderaternas budgetmotion.

Partiledare Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson, presenterar Moderaternas budgetmotion.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2021-10-05 09:52

M-ledaren Ulf Kristersson anser att förslagen i M:s budgetmotion skulle lägga grunden för en snabb kursändring för Sverige om det blir en ny regering efter valet 2022.

Men för att få igenom sina budgetförslag i riksdagen behövs stöd från fler partier.

Både KD och SD har de senaste dagarna tonat ned eventuella förväntningar på att de tre partierna kan få fram ett omfattande budgetalternativ.

– Jag tror att man ska ha förväntningar på att det blir en motbudget till regeringens budget. Hur omfattande den blir får vi återkomma till, säger M:s ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Fler fängelseplatser

I M:s budgetmotion prioriteras tre områden.

Ett är kampen mot brottsligheten. M föreslår cirka 2,1 miljarder mer än regeringen på rättsväsendet 2022. I satsningen ingår fler fängelseplatser, fler åklagare och en riktad lönesatsning för polisen.

Ett annat prioriterat område är att fler ska kunna försörja sig själva. M vill ha en bidragsreform och sätta ett tak för hur mycket bidrag ett hushåll sammanlagt kan få i bidrag.

M säger nej till höjningar i a-kassan och även andra höjningar av ersättningar och bidrag som regeringen föreslagit.

För att göra det mer lönsamt att arbeta föreslår M en sänkning av inkomstskatten på 12 miljarder kronor nästa år. Det ska ge den som arbetar i snitt 200 kronor mer i månaden. Även pensionärer får en inkomstskattesänkning, på 5,8 miljarder, i M:s budgetmotion.

Sänkt bensinskatt

M vill dock samtidigt ta bort en del av de skattesänkningar regeringen föreslagit. Enligt Svantesson så vill M totalt sänka skatt för 18 miljarder mer än regeringen.

M föreslår i sin budgetmotion också en annan inriktning på klimatpolitiken. M vill bland annat satsa på elektrifiering av transporter, som fler laddstolpar, och stödja industrins omställning mer.

Men samtidigt föreslår partiet sänkt bensin- och dieselskatten med en krona per liter.

Skattesänkningen beräknas kosta sju miljarder kronor 2022.

M säger bland annat nej till regeringens så kallade familjevecka i föräldraförsäkringen och nej till en höjning av biståndet med fem miljarder kronor 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!