M vässar profilen inför valet

Moderaterna ska gå till val på hårdare tag mot gängen, en stramare migration och en ny integrationspolitik. Moderatledaren Ulf Kristersson räknar med brett stöd för de nya stegen på partistämman.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M). Bild från tidigare i oktober.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M). Bild från tidigare i oktober.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politik2021-10-19 15:38

Knappt ett år innan valet träffas moderater från hela landet i Helsingborg på torsdag för att under fyra dagar debattera och besluta om partiets politik.

På agendan finns 13 propositioner från partistyrelsen. Flera av dem handlar om Moderaternas viktigaste löften inför valet: En effektivare brottsbekämpning, en bättre fungerande integration, inklusive en stramare migrationspolitik, samt en stabil energiförsörjning.

När det gäller brottsligheten fortsätter partiet att ta steg mot utökade befogenheter för rättsväsendet att bekämpa kriminella gäng. Även om partiledningen drivit förslagen ett tag, så blir det första gången partiets högsta beslutande organ, stämman, ska ta ställning till flera av dem.

Kriminella gäng

Det handlar till exempel om att straffa deltagande i kriminella gäng, att samhällsfarliga brottslingar ska kunna sättas i förvar efter avtjänat straff och att gängkriminella som inte är svenska medborgare ska kunna utvisas utan dom.

Partistyrelsen föreslår också ungdomsfängelser för unga som begått grova brott.

M-ledaren räknar med att få brett stöd på stämman, trots att flera av förslagen för några år sedan skulle betraktats som kontroversiella i de flesta partier.

– Moderaterna mer än något annat parti vill stärka rättsväsendet och bekämpa den grova kriminaliteten, det känner jag mig väldigt trygg i, säger partiledaren Ulf Kristersson.

I partistyrelsen har ordföranden för Moderaternas ungdomsförbund (Muf), Matilda Ekeblad, reserverat sig mot förslag på att polisen ska få upprätta tillfälliga visitationszoner och att i vissa fall tillåta anonyma vittnen.

– De (Muf) sätter fingret på en diskussion som måste vara levande. Var går gränsen mellan en effektiv brottsbekämpning och personlig integritet? säger Ulf Kristersson.

Men han bedömer att partiet tydligt tippar över för en effektiv brottsbekämpning. Kristersson varnar för att brottsligheten begränsar människors frihet allt mer.

Partistämman sade ja till visitationszoner redan 2019 och beslutade då också att anonyma vittnen skulle "prövas".

Volymmål

Migration och integration är ett annat högt prioriterat område för M inför valet. Flera av förslagen som M drivit i de migrationspolitiska förhandlingarna med övriga riksdagspartier ska behandlas på stämman. Till exempel ett volymmål på omkring 5 000 asylsökande per år.

Det kan bli debatt om förslaget att utomeuropeisk arbetskraftsinvandring bara tillåts för arbeten med lön som ligger över den svenska medianlönen, drygt 31 000 kronor, med undantag för vissa säsongsanställningar. Kritik mot förslaget har kommit från näringslivshåll. Muf har reserverat sig, och säger att arbetskraftsinvandring är viktigt för Sverige och att lönekravet är för högt.

Kristersson håller med om att arbetskraftsinvandring är viktigt.

– Men det får inte missbrukas och i dag ser vi ett omfattande missbruk i en del branscher, säger Kristersson.

Partiet har också förnyat sin integrationspolitik med en rad förslag som presenterades i våras och som stämman ska ta ställning till.

Moderaterna lanserar sig som den gröna högern inför valet. Stämman ska ta ställning till en proposition där elektrifieringen lyfts fram som nyckeln till klimatomställningen.

Det handlar till exempel om att bygga ut ett laddnätverk för elbilar och tung trafik i hela landet, att stimulera produktion av biobränslen i Sverige och att undanröja hinder för kärnkraft.

Målkonflikt

I partiets landsbygdsprogram, som ligger i en annan del av stämmohandlingarna, finns ett förslag om att sänka bensin- och dieselskatten. En krock med målet att minska utsläppen, tycker Muf-ordföranden Matilda Ekeblad. Men Ulf Kristersson ser ingen målkonflikt utan uppger att M gjort en medveten avvägning.

Människor utanför städerna är beroende av bilen och kommer inte att köra mindre på grund av höga bensinpriser, menar han. De måste i så fall spara in på annat.

– Det visar att vi förstår hur människor har det. Det är en lång resa vi ska göra och alla ska vara med på den, säger Kristersson.

Partistämman är en så kallad arbetsstämma, vilket innebär att partidistrikt och medlemmar inte lämnat in motioner.

Fakta: Moderatstämman

Stämman hålls 21-24 oktober i Helsingborg.

Torsdag: Stämman inleds. Invigningstal av partiledaren Ulf Kristersson.

Fredag: Debatt och beslut om förslag som berör jobb och tillväxt, nytt idéprogram, migration, integration och vård.

Lördag: Kristerssons stämmotal. Debatt och beslut om energi- och klimatpolitik och rättspolitik.

Söndag: Debatt och beslut om utrikes- och säkerhetspolitik. Tal av partisekreteraren Gunnar Strömmer.

Källa: Moderaterna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!