M vill inte stoppa sänkt arbetsgivaravgift

Moderaterna tänker inte hjälpa Vänsterpartiet att stoppa regeringens förslag om sänkta arbetsgivaravgifter för unga. Inte med mindre än att V köper M:s skattepaket med ett nytt jobbskatteavdrag och sänkt bolagsskatt.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson presenterar partiets alternativ till statsbudget.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson presenterar partiets alternativ till statsbudget.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Politik2020-10-06 13:30

– Jag ser små förutsättningar för att vi ska komma överens om det, sade M:s ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson på en pressträff om M:s alternativ till regeringens budget.

Inte heller V:s ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson ser förutsättningar att komma överens om M:s krav.

– Det verkar inte seriöst, de vill helt enkelt inte, konstaterar hon.

Andersson tror att M utsatts för hårda påtryckningar från Svenskt Näringsliv.

Är kritiska

Både M och V anser att regeringens och samarbetspartiernas förslag om att sänka arbetsgivaravgifterna för unga 19-22-åringar är ett dyrt och ineffektivt förslag som ger få nya jobb. Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har sagt att de kan tänka sig att vara med och stoppa nedsättningen, men eftersom M inte vill löpa linan ut blir det inte av.

M säger att de riktar in sina budgetförslag på att sänka arbetslösheten och bekämpa kriminaliteten.

Ett av förslagen i M:s budgetmotion är ett nytt jobbskatteavdrag på 24 miljarder kronor. Enligt M sänker det marginalskatten för alla som tjänar upp till 32 000 kronor i månaden och skulle ge en person med medelinkomst 500 kronor mer i plånboken.

Samtidigt sänks skatten för pensionärer, enligt M-förslaget ,så att beskattningen blir lika. M sänker skatterna för pensionärer med 10 miljarder, 2021.

Sänkt bolagsskatt

Partiet vill också sänka bolagsskatten, vilket beräknas innebära att statens skatteintäkter minskar med 5,9 miljarder kronor 2021.

För att finansiera skattesänkningarna säger M bland annat nej till många av regeringens, Centerpartiets och Liberalernas skatteförslag.

M sparar också närmare 16 miljarder på biståndet och över 13 miljarder genom att sänka ersättningen vid arbetslöshet tillbaka till de nivåer som gällde före coronakrisen. Byggsubventioner skrotas och migrationspolitiken får mindre pengar.

Moderaterna vill även införa ett skattehöjarstopp, som innebär att kommuner och regioner som höjer skatten under krisen går miste om hälften av de tillkommande statsbidragen.

– Är det något som påverkar konjunkturen negativt, så är det skattehöjningar. Det är inte de som är lösningen för att stärka välfärden, säger Svantesson.

Mindre budget

Andra förslag är att införa ett bidragstak som innebär att bidrag aldrig kan bli högre än lönen från att jobba, att ge mer pengar till rättsväsendet och att genomföra förändringar i kriminalpolitiken som att införa dubbla straff för gängkriminella, visitationszoner och att göra det straffbart att vara medlem i kriminella gäng.

M vill också sänka bensinskatten för 7 miljarder.

Moderaternas budgetförslag är på runt 20 miljarder kronor mindre än regeringens budgetproposition.

Fakta: M-budgeten

M säger nej till regeringens och samarbetspartiernas skattesänkningar på cirka 30 miljarder kronor.

M vill istället se ett nytt jobbskatteavdrag på 24 miljarder och sänkt bolagsskatt för 5,9 miljarder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!