I förra veckan fanns de och flera andra av deras kollegor i kultur- och nöjesbranschen på läktaren i riksdagen när partiledarna debatterade och de fick ett kort möte med statsminister Magdalena Andersson utanför riksdagen.
Nu fanns de båda, bland andra kollegor, på plats när Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson lade fram förslag om mer stödpengar till branschen.
Inget partipolitiskt
Lisa Nilsson betonar att det inte är ett politiskt ställningstagande utan en kamp för att artister, skådespelare, andra kulturarbetare och arrangörer ska få ett mer och bättre utformat stöd för att rida ut pandemin och markera deras vikt i samhället. Hon och hennes kollegor ligger nu på riksdagens samtliga partier om stöd och kulturens roll.
– Min förhoppning är vi får upp frågan på dagordningen. Och min högsta dröm är att kulturen blir en valfråga, säger Nilsson till TT.
– Jag använder min röst för utsatta små aktörer i kombination med de stora arrangörerna som ger många jobb. Det blir dyrare för statskassan om de stjälps och inte kan fortsätta. Det här handlar inte om Lisa Nilssons privatekonomi, understryker hon.
Moderaterna begär ändringar av stöden så att fler artister, kulturarbetare och arrangörer kan ta del av dem, förutom mer stödpengar.
Partiet går fram med sitt förslag om 2 miljarder i evenemangsstöd och 1 miljard i kulturstöd i form av ett förslag till initiativ i finansutskottet. M vill att det behandlas samtidigt som utskottet tar itu med regeringens ändringsbudget. Den kom häromdagen och innehöll, bland mycket annat, förslag om ett evenemangsstöd på 250 miljoner kronor och ett kulturstöd på 180 miljoner. Moderaterna föreslår alltså drygt 2,5 miljarder mer.
Mer behövs
– Mer resurser kommer att behövas än så, därför lägger vi nu det här på riksdagens bord, sade Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för M vid en pressträff i riksdagen.
– Regeringen måste också sätta sig ner med berörda aktörer och se till att problemen med stöden rättas till. Jag är övertygad om att det behövs regeländringar, säger Svantesson.
Av det omfattande evenemangsstöd som funnits har mycket lite utnyttjats, vilket av berörda just skyllts mycket på utformning och kriterier.
För krångliga
Enligt skådespelaren Sara Sommerfeld och Lisa Nilsson är det förstås ett stort problem om stöden är utformade så att de är så krångliga eller snävt anpassade att få kan leva upp till kriterierna.
– Restriktioner ska vara lika med support, att vi också får stöd, säger Sara Sommerfeld.
– Det här handlar inte om att vi vill ha bidrag, det handlar om att vi blir nedstängda på grund av restriktionerna, tillägger hon.
Lisa Nilsson säger sökkriterierna måste breddas.
– Allt för snäva kriterier har utestängt för många, säger Lisa Nilsson.
Hon säger att hon har fått mycket respons efter hennes och kollegornas aktion i riksdagen förra veckan, som också ledde till att Moderaterna tog kontakt. Partiföreträdare från partier i riksdagen har prestigelöst medgett att kunskap om villkoren inte är så utbredd.
Men också folk utanför politiken har hört av sig, inte minst på sociala medier
– Jag har mötts av 98 procent stödjande kärlek och 2 procent urvattnad trollretorik, säger Nilsson.