Elpriserna är rekordhöga och enligt Moderaterna stavas lösningen kärnkraft.
Partiet har flera förslag för att få mer kärnkraft, bland annat vill man ändra i miljöbalken så att det blir tillåtet att bygga nya reaktorer på fler platser, ha fler än tio reaktorer i drift samtidigt och att fler aktörer än dagens ägare får investera i ny kärnkraft.
Moderaterna anser att Vattenfall ska vara ledande i arbetet för att Sverige ska få en "planerbar" energiförsörjning, och vill därför tillsätta en ny statsrådsgrupp som ska styra bolaget och värna kärnkraften.
Reaktorer stängdes
– Den statsrådsgrupp som den nuvarande regeringen tillsatte har haft i uppdrag att aktivt styra Vattenfall mot mer förnybar elproduktion, det vill säga lägga kärnkraften åt sidan, och det menar vi har varit en felaktig utgångspunkt, säger Carl-Oskar Bohlin, M:s energi- och näringspolitiska talesperson, på en pressträff.
Moderaterna är kritiska till stängningen av kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2. Vattenfall har motiverat beslutet med att det var affärsmässigt – det sågs inte som ekonomiskt hållbart att driva reaktorerna vidare. Men M hävdar att det var "medvetna politiska beslut" som låg bakom bolagens agerande.
"Klump i magen"
– Vi lovar att vid ett regeringsskifte kommer vi att tillsätta en ny statsrådsgrupp för att styra Vattenfall i en annan riktning. Vi kan inte acceptera en ordning där svenska barnfamiljer och pensionärer behöver ha en klump i magen inför varje månads elräkning beroende på vad vi haft för väder, säger Carl-Oskar Bohlin.
Problemet är enligt honom att Sverige har en alltför oförutsägbar elproduktion.
– När vi inte klarar av att hålla uppe vår produktion i södra Sverige kan vi inte mätta våra kablar ut till kontinenten och då flyttar elpriserna från kontinenten in i Sverige. Detta hade hade inte hänt om vi fortfarande hade haft Ringhals 1 och 2 i drift, säger Bohlin.
Kritik mot detaljstyrning
Energiminister Khashayar Farmanbar (S) är kritisk till M:s förslag.
– Jag konstaterar att deras lösning är att låta moderata och sverigedemokratiska statssekreterare och statsråd detaljstyra Vattenfall. Senast man försökte med det gick det med tokförlust när de tvingades köpa ett holländskt bolag för hela 80 miljarder kronor, säger han, och syftar på Nuon-affären.
– Det är rimligt att Vattenfall självt ska fatta de beslut som de tycker är affärsmässiga. De får gärna titta på kärnkraft, men det är bolaget professionellt som ska ta det beslutet, säger Farmanbar.