M vill se "snabbspår" för ny kärnkraft

Moderaterna (M) vill införa ett "snabbspår" för ny kärnkraft.
–Ingen regering kan abdikera från en sådan fundamental uppgift som energiförsörjningen, säger partiledare Ulf Kristersson.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2022-08-30 11:21

Elpriserna har slagit rekord i augusti. M hävdar att problemet är en direkt konsekvens av kärnkraftsnedläggningen och den energipolitik som har bedrivits av den nuvarande regeringen.

– Om vi hade haft de fyra reaktorer som lagts ner under den här regeringens tid hade vi inte haft de här priserna, säger partiets energipolitiska talesperson Carl-Oskar Bohlin på en pressträff.

Samtidigt pekar experter på att kriget i Ukraina har drivit upp elpriserna.

Tog mer än 16 år

M:s huvudsakliga lösning är att bygga mer kärnkraft. Experter har påpekat att det kan ta lång tid innan nya reaktorer kan vara på plats. I Finland är en tredje reaktor på kärnkraftverket Olkiluoto ännu inte i kommersiell drift – trots att bygget pågått i mer än 16 år.

– Om man fattar besluten snabbt så säger de flesta bedömarna att man kan ha ny kärnkraft i Sverige på åtta till tio års sikt. Det är ungefär vad ny storskalig vindkraft tar, säger Ulf Kristersson.

M vill med "ett batteri av åtgärder" korta tillståndsprocessen för ny kärnkraft. Enligt miljöbalken får upp till sex olika myndigheter föra talan för att ta tillvara miljöintressen i mål hos mark-och miljödomstolarna.

I stället vill partiet att en myndighet tar hela ansvaret.

– Vi behöver bygga ny kärnkraft men det behöver också gå fortare, säger Carl-Oskar Bohlin.

Vill ge snabbspår

Vidare vill man införa en ny regel i miljöbalken som innebär att tillståndsärenden som rör byggnation av ny kärnkraft ska behandlas med förtur, ett så kallat "snabbspår".

– Det innebär att andra ärenden får stå tillbaka, men vi menar att det här är så samhällsviktigt ändamål att det måste ges förtur.

M vill också skjuta till extra medel till mark- och miljödomstolarna för att de så snabbt som möjligt ska kunna hantera ansökningarna, samt ta bort dagens ansökningsavgift på 100 miljoner kronor för nya kärnkraftsreaktorer.

Där till vill M tillåta ny kärnkraft på fler platser än i dag, men i ett första steg på de platser där verken redan står. Partiet ser också framför sig att man kan bygga små modulära reaktorer, med så kallade SMR-teknik, i anslutning till industri i behov av mycket el.

Bohlin bedömer att de 400 miljarder i kreditgarantier som M vill ge kärnkraften bör kunna räcka till ungefär tio kärnkraftsreaktorer i normal storlek, eller ungefär 30 SMR-enheter.

Säger "blankt nej"

Ett argument som framförts i debatten om kärnkraft handlar om hur kärnkraftverk använts och attackerats under kriget i Ukraina. Krig är förfärligt och det som Ryssland gör är vansinnigt men därför vill M stärka det svenska försvaret och snabbt gå med i Nato, säger Ulf Kristersson.

– Vi kan inte avstå från bra energiförsörjning för att vi tror att en framtida angripare skulle göra den skadan dessutom i vårt land.

Kärnkraft tar tid att bygga och lär, om processen påbörjas nu, bli en fråga för flera framtida regeringar. Ulf Kristersson är dock skeptisk till att sätta sig ned med andra partier på vänsterkanten för att diskutera energipolitik.

– Det är ständigt Socialdemokraternas önskedröm, nya samtal.

– Jag säger blankt nej till att föra samtal om kärnkraftens framtid med partier som vill avveckla kärnkraften. Men om partier säger att vi ska behålla kärnkraften och bygga ny, då finns det jättestort utrymme för sådana samtal, säger Kristersson.

Ministern: "Sent ute"

Energiminister Khashayar Farmanbar (S) utesluter varken ny kärnkraft eller en förkortad tillståndsprocess. Men han tycker Moderaterna är "sent ute".

– Vi har redan gett i uppdrag till Strålsäkerhetsmyndigheten att se över de villkor som behövs för ny kärnkraft i Sverige. Vi får se vad de kommer fram till, det kommer väga tyngre än vad ett parti säger i desperation under valrörelsen. Det finns ingen konflikt mellan oss och Moderaterna när det gäller ny kärnkraft, säger ministern.

Farmanbar lyfter fram just de breda energipolitiska samtalen som Kristersson är så kritisk till.

– Långsiktiga villkor i politiken får man när politiska partier är beredda att ta ett vuxenansvar att prata med varandra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!