Magdalena Andersson först ut hos talmannen

Riksdagens talman har inlett arbetet med att få fram en ny statsminister. Han inledde sin talmansrunda med att träffa nya S-ledaren Magdalena Andersson.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson träffar riksdagens talman på torsdagsförmiddagen. Arkivbild.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson träffar riksdagens talman på torsdagsförmiddagen. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Politik2021-11-11 10:08

Talmannen Andreas Norlén ska i dag samtala med samtliga åtta partiledare. Syftet är att få en bild av vem av dem som har störst möjlighet att kunna bilda en ny regering.

Först till talmannens kontor på riksdagen kom Magdalena Andersson. Hon väntas i eftermiddag får talmannens uppdrag undersöka möjligheterna för en ny S-ledd regering.

En fråga är hur lång tid Andersson får på sig för att säkra tillräckligt stöd inför en statsministeromröstning som kan hållas tidigast i nästa vecka.

För att bli godkänd som statsminister av riksdagen krävs att statsministerkandidaten inte får 175 eller fler nej-röster emot sig. Högeroppositionen har tillsammans 174 nej-röster.

Andersson har i dag stöd av S och MP. C tänker avstå från att rösta, det vill säga trycka gul knapp. Därför saknas nu för Andersson att försäkra sig om att även V lägger ned sina röster för att hon ska kunna godkännas som statsminister.

V har dock ställt krav på förhandlingar och sakpolitiska åtgärder för att släppa fram Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!