Regeringen och Sverigedemokraterna vill att anställda inom kommuner och myndigheter ska bli skyldiga att informera bland annat polisen ifall de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd.
Förslaget har mötts av skarp kritik, och på söndagen arrangerades en demonstration av en rad fackförbund och organisationer i Fatbursparken i Stockholm.
"Inte mitt jobb"
En som valde att delta i demonstrationen var Karin Arvidson, grundskollärare i Älvsjö.
– Det här lagförslaget som regeringen vill lägga är galenskap. Det är inte mitt jobb att agera som gränspolis. Jag ska lära barn att läsa, skriva och räkna, säger hon.
Förslaget har beskrivits i Tidöavtalet och är nu under utredning. Ännu är det inte klart vilka yrkesgrupper som kommer att omfattas av en eventuell informationsplikt, men förslaget har hittills fått kritik av bland annat fackförbunden Sveriges lärare och Läkarförbundet.
Karin Arvidson säger att hon inte kommer följa lagen, ifall det blir så att lärare omfattas av den.
– Det skulle gå emot allt jag står för, säger hon.
100 000 personer
Regeringen, som anser att en anmälningsplikt skulle motverka det som beskrivs som ett "skuggsamhälle", bedömer att cirka 100 000 personer vistas olovligen i Sverige.
Jerker Hernbäck, som arbetar inom personlig assistans, anser att regeringen bekämpar skuggsamhället på fel sätt.
– För att bekämpa ett skuggsamhälle är det bättre att var öppen som land och hjälpa alla individer i landet. På det här sättet kommer de bara gömma sig ännu mer, säger han.