Det är ingen söndagspromenad som väntar Magdalena Andersson (S) som ny partiordförande. På kort sikt väntar en snårig budgetprocess där hela regeringsfrågan hänger i luften. På längre sikt måste hon samla partiet, hitta en riktning som blir tydlig för väljarna och samtidigt locka den breda massan.
Socialdemokraternas vision
Att hitta en vision för Socialdemokraterna kommer bli en viktig uppgift för Andersson, säger statsvetaren Jenny Madestam.
"För att göra sig relevanta hos väljarna behöver S formulera en vision, en berättelse om Sverige i dag och i framtiden och ur vilken det följer logiska reformer", skriver hon i ett mejlsvar.
Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet, är inne på samma spår. Han pekar på att Socialdemokrater både i Sverige och utomlands länge sett ett dalande opinionsstöd, och att Andersson kommer att behöva staka ut vad arbetarpartiet ska vara på den nya arbetsmarknaden.
– En utmaning är att lösa frågan vad det innebär att vara ett socialdemokratiskt parti när arbetarklassen är mindre och tjänstemanna- och medelklassen är mycket större än förut.
Samla falangerna
Det finns olika åsikter inom partiet huruvida man ska dra mer åt vänster, eller om det är bättre att samarbeta mot mitten för att behålla regeringsmakten.
– Att man har lyckats säkra regeringsmakten den här gången också tycker vissa är helt okej, medan andra tycker att det är till priset av att sälja ut sin själ. Det finns en spänning i partiet, säger Hinnfors.
De interna motsättningarna kan bli värre om S skulle förlora makten efter valet 2022, anser Madestam.
"Så länge regeringsmakten innehas kan interna dragkamper hållas under kontroll men om partiet hamnar i opposition kan de väckas till liv. Andersson kan få en rejäl utmaning om S mister regeringsmakten 2022."
Frågorna som får dominera
Andersson blir partiordförande med mindre än ett år kvar till valet. När hon nominerades av valberedningen gjorde hon tydligt att hon kommer koncentrera sig på brotten, välfärden och jobben. Men vilken fråga ska få störst fokus?
"Andersson, och andra i partiet, talar om att gängkriminaliteten nu ska bli huvudfokus för partiet och att det ska genomsyra alla politikområden. Kriminaliteten ska även knytas till segregation och problem med invandring på ett vis som Löfven inte varit helt tydlig med".
Jonas Hinnfors säger att S kan förlora på att satsa för mycket på frågor om brott, straff och migration i valkampanjen eftersom Moderaterna och Sverigedemokraterna redan har profilerat sig på de frågorna.
– Hur mycket ska man dras med och diskutera det och hur mycket ska man få de andra partierna att dras med i frågor om jämlikhet, solidaritet, välfärd, skatter och offentlig sektor som kanske passar Socialdemokraterna mer.