Marin: Föredrar om vi tar samma beslut

Finlands statsminister Sanna Marin har sin uppfattning klar. Om Finland går med i Nato så borde Sverige hänga på.
–Skillnaden mellan att vara en partner och en medlem är väldigt tydlig, säger hon på en pressträff med Sveriges statsminister Magdalena Andersson.

Statsminister Magdalena Andersson tar emot Finlands statsminister Sanna Marin vid Villa Bonnier i Stockholm.

Statsminister Magdalena Andersson tar emot Finlands statsminister Sanna Marin vid Villa Bonnier i Stockholm.

Foto: Paul Wennerholm/TT

Politik2022-04-13 09:05

Sanna Marin framhåller att den finska processen kommer att vara ganska snabb.

– Jag kommer inte att ge någon tidtabell för när vi tar våra beslut, men jag tror att det kommer att ske snabbt – inom veckor, inte månader.

Den finska statsministern besöker sin kollega och partikamrat samma dag som Finlands regering lämnar sin nya säkerhetspolitiska rapport till riksdagen. Samtidigt som Marin och Andersson har sin arbetslunch i Villa Bonnier i Stockholm håller regeringen en presskonferens i Helsingfors.

De täta kontakterna mellan länderna framhålls som särskilt viktiga nu när diskussionerna om ett eventuellt Natomedlemskap pågår på båda håll.

Sanna Marin uttalar inte rakt ut att Finland kommer ansöka om Natomedlemskap, men framhåller desto tydligare att det vore bra om Finland och Sverige gjorde samma säkerhetspolitiska val.

– Det vore bra om vi gjorde samma val i framtiden men det är inget krav, men det vore väldigt bra att göra samma val och ha samma tidsplan, säger Marin.

Snabbare väg

Magdalena Andersson öppnar för att den svenska processen kring att ta fram en ny säkerhetspolitisk analys bör gå snabbare. Rapporten ska vara klar senast den 31 maj.

– Jag ser ingen poäng i att dra ut på processen.

Hon konstaterar samtidigt att vägvalet som Finland gör kommer att vara del av den svenska processen.

Andersson fick på pressträffen på Villa Bonnier frågan om hon redan bestämt sig för ett svenskt Natomedlemskap.

– Vi måste analysera situationen för att se vad som är bäst för Sveriges säkerhet och det svenska folket i denna nya situation, och man ska inte brådska. Man ska göra detta väldigt seriöst. Det är så jag arbetar som Sveriges statsminister.

– Vi har olika alternativ, och inget är utan risk, säger Andersson.

Diskussionen mellan Andersson och Marin i dag kommer att vara "rak och ärlig", enligt Marin. Den fokuserar på hur länderna kan stärka sin säkerhet, men också ytterligare stötta Ukraina.

Sanna Marin beskriver vidare hur den den europeiska säkerhetssituationen har förändrats dramatiskt sedan Rysslands krig i Ukraina. På pressträffen tog hon upp att Finlands regering i dag lägger fram sin säkerhetspolitiska rapport för riksdagen.

– Rapporten ser Nato som det är, inte bara en militär allians utan också en politisk allians, säger hon.

– Skillnaden mellan att vara en partner och en medlem är väldigt tydlig. Det finns inga sätt att ha säkerhetsgarantier annat än under Natos gemensamma försvars- och säkerhetsgarantier i Natos artikel fem.

Ökad hotbild

Hon beskriver Nato som en organisation där viktiga beslut om Finlands säkerhet tas – en viktig del av Europas säkerhetsarkitektur.

– Vi måste vara tydliga med konsekvenser och risker. Det finns både långsiktiga och kortsiktiga risker. Riskerna finns där både om vi ansöker och om vi inte ansöker. Det är en debatt som måste föras i riksdagen.

Strax före pressträffen inleddes kom uppgifter från Svenska Dagbladet att statsminister Magdalena Andersson vill att Sverige går med i Nato i juni. Enligt tidningen planerar man att lämna in ansökan på Nato-mötet i Madrid den 29–30 juni. Andersson ville inte bekräfta uppgifterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!