Märta Stenevi avgår som språkrör

Språkröret Märta Stenevi (MP). Arkivbild
Språkröret Märta Stenevi (MP). Arkivbild

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi har meddelat partiet att hon avgår. "Ni förtjänar det bästa. Och det är inte jag just nu", skriver hon till MP:s medlemmar.

Politik 9 februari 2024 12:51

Märta Stenevi har varit sjukskriven sedan mitten av januari. Hon har själv beskrivit hösten som tuff, med mycket som hände samtidigt. Dels i familjen, dels med interna strider inför partiets kongress, då Daniel Helldén valdes till hennes språkrörskollega.

På fredagen meddelade Stenevi partiet att hon kommer att avgå.

– Jag har ställt upp för att jag har trott att jag har kunnat göra jobbet bäst, men nu tror jag inte det, säger hon till Aftonbladet.

– Det är ett väldigt svårt beslut. Jag ställde upp till omval, fick nytt förtroende från kongressen, men jag tror inte att jag kan vara mitt bästa jag just nu och jag vet inte riktigt hur lång tid det tar att komma tillbaka.

"Respekt för beslutet"

– Jag har den största respekt för hennes beslut, säger partisekreterare Katrin Wissing till TT.

Språkrörskollegan Daniel Helldén skriver på Instagram att han hoppas att hon nu får hjälp att må bra igen:

"Jag har respekt för hennes beslut, men jag tycker personligen att det är väldigt tråkigt. Jag har tyckt mycket om att jobba tillsammans med Märta".

Inför partiets kongress i november förekom dock flitigt uppgifter i media om att Stenevi och Helldén inte drog jämnt och hade olika syn på partiets framtida inriktning.

Samtidigt fick valberedningen ett mejl med uppgifter om att arbetsmiljön på Miljöpartiets kansli var "ohållbar", och där Stenevi pekades ut som problemet. En extern arbetsmiljöutredning tillsattes och den är nu klar.

Katrin Wissing säger till Expressen att Märta Stenevi har fått ta del av innehållet.

Partisekreteraren vill dock inte kommentera utredningen. Det är en intern angelägenhet.

– Det är ett internt dokument som partistyrelsen kommer att ta emot och hantera, säger hon till TT.

Skälet till att Stenevi nu väljer att avgå är hälsoskäl, inget annat, framhåller Wissing.

Nytt språkrör

I november höll partiet ett mycket jämnt språkrörsval, där Daniel Helldén med bara en rösts marginal valdes till nytt manligt språkrör.

Han har även fått ta över Stenevis arbetsuppgifter under hennes frånvaro, och det kommer han att fortsätta med framöver.

För att välja ett nytt kvinnligt språkrör måste partiet kalla in en extrakongress, men än så länge är nyheten så färsk att partiet inte har hunnit planera när eller hur processen kommer att se ut.

Även om Märta Stenevi inte längre vill vara språkrör så stänger hon inte dörren helt till att fortsätta med politik.

"Kanske är jag inte färdig med politiken. Vi får se. Men det här är rätt beslut nu, även om det är svårt", skriver Stenevi.

Märta Stenevi

Född 1976.

Stenevi har sin yrkesbakgrund som marknads- och inköpschef inom bok- och förlagsbranschen. Hon hade varit engagerad i Miljöpartiet i endast två år när hon efter valet 2014 blev regionråd i Skåne. När Karolina Skog utsågs till miljöminister 2016 tog Stenevi över hennes uppdrag som kommunalråd och ordförande för stadsbyggnadsnämnden samt ledamot i kommunstyrelsen i Malmö.

2019 valdes hon till Miljöpartiets partisekreterare trots att valberedningen nominerat en annan person. Samma år kandiderade hon till Europaparlamentet, men blev inte invald.

Hon blev språkrör vid en extra digital partikongress i januari 2021. Hon efterträdde då Isabella Lövin.

Hon valdes till partiets språkrör 2021, samma år blev hon också jämställdhets- och bostadsminister i Stefan Löfvéns regering.

Stenevi tog plats i riksdagen efter valet 2022.

Källa: NE

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa