Socialdemokraternas migrationspolitiske talesperson Anders Ygeman är förvånad över att regeringen och SD enats om ett lönekrav som är flera tusenlappar lägre än vad de tidigare var överens om.
– Arbetskraftsinvandringen påverkas endast marginellt samtidigt som prognoserna från Migrationsverket pekar på att vi kommer få 100 000 ansökningar från arbetskraftsinvandrare till Sverige i år, säger han.
– Det innebär att den oseriösa arbetskraftsinvandringen kommer att fortsätta.
"Företagarovänligt"
Socialdemokraterna vill se högre lönekrav, färre undantag från kravet och en behovsprövad arbetskraftsinvandring.
Centern är istället kritiska för att regeringens lönekrav stramar åt arbetskraftsinvandringen för mycket.
Enligt partiets migrationspolitiske talesperson Jonny Cato kommer gröna näringar drabbas, till exempel genom brist på skogsarbetare, traktorförare, djurvårdare, men även restaurangbranschen.
– Många företag har i dag otroligt svårt att hitta den kompetens de behöver och det regeringen gör nu kommer att innebära att folk som redan arbetar i landet kommer att utvisas, säger han.
"Slag i luften"
Arbetsgivarorganisationen Almega anser att höjningen är "olyckligt hög".
"Ett försörjningskrav på över 26 000 kronor i månaden innebär att avtalade heltidslöner inom flera tjänstebranscher, bland annat städ och service, inte längre anses ge god försörjning till de anställa. Det är en orimlig hållning", säger Almegas chefsekonom Patrick Joyce i en skriftlig kommentar.
Svenskt Näringsliv kallar lönekravet för "ett kraftfullt slag i luften".
"Politiken saknar mandat att sätta en sådan nivå eftersom svensk lönebildning sköts av arbetsmarknadens parter", hävdar man.
Även Moderata ungdomsförbundet (Muf) är kritiskt.
"Detta är det dummaste förslaget från regeringen hittills. Om man tror att dessa jobb kommer gå till Sveriges arbetslösa tror man fel", skriver ordförande Douglas Thor.