Mer disciplin ska minska skolstöket

Regeringen är oroad över stöket i skolan. Nu föreslås tydligare disciplinära åtgärder.
–Vi tror väldigt mycket att det här handlar om att införa ett auktoritativt ledarskap, säger utredaren Happy Hilmarsdottir Arenvall.

Utbildningsminister Johan Pehrson, skolminister Lotta Edholm och utredare Happy Hilmarsdottir Arenvall under en pressträff.

Utbildningsminister Johan Pehrson, skolminister Lotta Edholm och utredare Happy Hilmarsdottir Arenvall under en pressträff.

Foto: Viktoria Bank/TT

Politik2025-01-29 13:20

Enligt regeringen går utvecklingen i skolan åt fel håll, med mer stök och otrygghet och fler hot- och våldsincidenter. Den trenden måste brytas, förklarade skolminister Lotta Edholm när utredningen tillsattes i november 2023.

– För många som befinner sig i skolans värld har hot och våld blivit en vardag som man aldrig skulle acceptera på någon annan arbetsplats,, säger utbildningsminister Johan Pehrson (L).

Regeringens särskilda utredare Happy Hilmarsdottir Arenvall föreslår nu skärpta disciplinära åtgärder.

– Vi tror väldigt mycket att det här handlar om att införa ett auktoritativt ledarskap, där rektorer och lärare har eget mandat att besluta om åtgärder, säger hon.

Tydliga skolregler

Rektorer ska få ansvar i skollagen att upprätthålla trygghet och studiero. De ska regelbundet röra sig ute i korridorer och exempelvis se till att elever kommer i tid till lektionerna.

– Men framför allt ska de göra lektionsbesök för att själva se till att det här tydliga förhållningssättet upprätthålls på skolan.

Utredaren föreslår också att alla skolor ska införa skolregler, i stället för dagens ordningsregler. De ska bestämmas av rektor. Det kan handla om att våld och hot inte accepteras och att elever ska ha ett vårdat språkbruk.

Kopplat till reglerna ska det finnas en konsekvensplan.

– Kommer du upprepade gånger försent eller stör lektioner ska det införas tydliga konsekvenser. Men det kan också vara att eleven behöver mer stöd och då behöver rektor utreda det, säger Happy Hilmarsdottir Arenvall.

Det ska också bli enklare att skicka ut elever som stör, och att omplacera eller stänga av elever.

Våld och hot ökat

Sedan utredningen tillsattes har hot och våld i skolan återkommande seglat upp i debatten. Enligt Arbetsmiljöverket har arbetsplatsolyckor i skolan, kopplade till våld och hot, ökat med 20 procent under en tioårsperiod. Anmälningarna ökade med hela 150 procent.

Många gäller incidenter i låg- och mellanstadiet, rapporterade SVT nyligen. Ofta handlar det om elever som behövt stöd, tappat kontrollen och blivit utåtagerande.

Sveriges Lärare påpekar att det även behövs resurser för att stoppa stöket.

"Fler vuxna i förskola och skola där vi möter barn och elever i mindre grupper. När vi får ta vårt yrkesansvar och ägna oss åt undervisning kommer förskolan och skolan bli mycket bättre, det gäller även den här frågan", säger ordförande Anna Olskog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!