Migrationsministern gav vid en pressträff tillsammans med Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Henrik Vinge, besked om ett nytt uppdrag till Migrationsverket.
Det var första gången som en företrädare för SD deltog på en presskonferens med en minister i regeringskvarteren. SD har sagt sig vara mycket nöjt med att ha fått igenom sin migrationspolitik i avtalet som reglerar SD:s samarbete med regeringen, det så kallade Tidöavtalet.
Migrationsverket får i uppdrag att stärka sitt arbete med att återkalla uppehållstillstånd, oavsett vilken typ av tillstånd det handlar om.
– Det är ett internt uppdrag till Migrationsverket att löpande titta på de som har beviljats ett uppehållstillstånd och utvärdera om de aldrig borde ha beviljats ett uppehållstillstånd, säger Malmer Stenergard.
Ingen siffra
På frågor om hur många uppehållstillstånd det kan finnas som skulle kunna vara oriktiga, av olika skäl, säger både ministern och Henrik Vinge att det nog inte går att ge någon siffra eller mått på problem.
– Nej, det är omöjligt att i dagsläget uppskatta det. Men det är som Henrik Vinge säger, när myndigheten väl har fått rutinerna på plats kommer vi förhoppningsvis att få en helt annan uppfattning om hur omfattande den här problematiken är.
Malmer Stenergard tror att en helt annan organisation krävs av arbetet i frågan på Migrationsverket, jämte nya rutiner och målsättningar. Det kommer att krävas en stor förändring, men verket har inte haft en lätt uppgift under senare år.
– Migrationsverket har en mycket komplex uppgift och stora händelser i omvärlden har påverkat deras arbete, säger Maria Malmer Stenergard och nämner flyktingkrisen 2015 , en påföljande hårdbantning och ovanpå det Ukrianakriget.
Högre studier
En internrapport från Migrationsverket visar att många studenter som kommer till Sverige för att studera i stället använder tillståndet för att arbeta här. Rapporten fokuserade på studenter från Pakistan men slutsatsen bedöms gälla för studenter även från andra länder.
– Det finns indikationer på att fusket är ganska omfattande vad gäller till exempel tillstånd för högre studier, säger Henrik Vinge.
Resa utomlands
På en fråga om en person som beviljats uppehållstillstånd och som reser tillbaka till sitt hemland omfattas av det nya uppdraget svarar ministern:
– Det kan vara en indikation som gör att man tittar på om det bör återkallas.
Uppdraget ska redovisas senast i juni 2023.
Malmer Stenergard meddelar också att en utredning ska se över utvidgade möjligheter att återkalla uppehållstillstånd, bland annat genom att gå igenom EU-rätten. En sak som den utredningen lär få studera närmare är, enligt Malmer Stenergard, om det ska bli lättare än idag att återkalla uppehållstillstånd också efter de första fyra åren. Idag krävs det synnerliga skäl för det.