– Många elever har inte varit på plats i skolan under våren av olika skäl, säger Roger Haddad, Liberalernas skolpolitiske talesperson, till TT.
Han säger att det finns en risk för ett kunskapstapp där fler elever kommer att behöva insatser. Av de drygt 500 miljoner kronorna ska 120 miljoner gå till kommunerna för att kunna ta emot fler elever i lovskola.
– Vi ökar statsbidraget för de elever som riskerar att inte uppnå behörighet till gymnasiets nationella program eller som riskerar att lämna gymnasieskolan under våren 2020 utan en gymnasieexamen, det är den viktigaste målgruppen i den här delen av satsningen, säger Haddad.
Hur många som kommer att behöva lovskola är oklart.
Fler platser
I det föreslagna utbildningspaketet ingår även 140 miljoner kronor för att fler ska få del av studiestartsstödet.
En annan del är drygt 240 miljoner kronor till fler platser på högskolan. Det ska ge möjlighet för 1 300 fler helårsplatser på universitet och högskor samt 1 500 platser på lärosätena som kan erbjuda kurser för vidareutbildning och omställning, rapporterar Ekot.
Förslagen är en del av ändringsbudgeten som regeringen ska besluta om i nästa vecka och riksdagen därefter behandla.
Mer behövs
Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, säger att även om det är bra att det satsas behövs betydligt mer.
– Som vi ser det är det helt otillräckligt. Vi har gjort en undersökning där vi har tittat på hur mycket coronapandemin påverkat elevernas kunskaper. Och då är det en klar majoritet av lärarna som tror att den påverkar elevernas kunskapsinhämtning negativt, säger hon till TT.
Förbundet har också räknat på vad samhällets kostnad för den uteblivna undervisningen hittills har uppgått till. Enligt den kalkylen är summan 5,5 miljarder kronor.
– Det är enorma summor som behövs och det här måste man ta tag i. Och då måste man börja med att stoppa de nedskärningar som nu pågår ute i kommunerna när det gäller skolan, säger Åsa Fahlén.