Mer troligt Finland går före Sverige in i Nato

Sannolikheten för att Finland går med i Nato före Sverige har ökat, enligt statsminister Ulf Kristersson (M). –Vi vill förbereda det svenska folket på att så kan det bli, säger han.

Statsminister Ulf Kristersson (M) håller pressbriefing om Natoprocessen.

Statsminister Ulf Kristersson (M) håller pressbriefing om Natoprocessen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politik2023-03-14 10:11

Kristersson bedömer att sannolikheten nu ökat för att Turkiet först ratificerar Finlands Natomedlemskap och avvaktar med Sveriges. De signalerna fick Sverige när de tre länders förhandlare träffades i Bryssel i förra veckan.

Turkiets förhandlare anser att Finland uppfyllt sin del av överenskommelsen från förra sommaren om vad som krävs för att Turkiet ska ratificera de två nordiska ländernas Natomedlemskap.

– De känner sig färdiga med Finland men inte färdiga med Sverige, säger Ulf Kristersson på en pressträff.

Vid mötet i Bryssel sades dock inget om när Turkiets parlament tänker ratificera det finländska medlemskapet.

Före 7 april?

Finland skulle kunna bli Natomedlem i början av april om det turkiska parlamentet hinner med ratificeringen innan det stänger den 7 april, inför de nationella val som ska hållas i maj.

Men då krävs också att Ungern ratificerat och att Finlands president skrivit under den finländska riksdagens Natobeslut.

Ungerns ratificering av Finlands och Sveriges Natomedlemskap väntades tidigare ske i nästa vecka, men den tidsplanen verkar nu osäker.

Finlands president Sauli Niinistö har lovat att skriva under den finländska riksdagens Natobeslut innan Finland håller sitt riksdagsval den 2 april. Möjligtvis gör han det i samband med den svenska riksdagen fattar sitt Natobeslut den 22 mars.

Finland och Sverige har hela tiden siktat på att bli medlemmar samtidigt. Det är något även Nato vill.

Sverige säkrare

Men om det inte blir så, är statsministern inte oroad för Sveriges säkerhetsläge. Enligt Kristersson så är "Sverige också säkrare med Finland inne i Nato än utanför Nato".

Han tillägger också att Sverige är "förberett" för hur man ska agera i ett sådant läge. Det handlar till exempel om att kunna hantera påverkansförsök från Ryssland.

Kristersson räknar inte med att en situation där Finland är med i Nato och Sverige utanför blir ett långvarigt problem.

– Det här handlar i grund och botten inte om Sverige blir Natomedlem, utan exakt när, säger statsministern.

Hur länge Sverige skulle kunna behöva vänta är oklart.

Måste göra mer

Regeringen har haft förhoppningar om att Sverige ska bli medlem innan Natotoppmötet i Vilnius den 11–12 juli. Kristersson vill inte gå in på om sannolikheten för det nu minskat. Han pekar i stället på att det finns ett hårt tryck från Nato på att både Finland och Sverige ska vara medlemmar då.

En möjlighet för Turkiet att ratificera Sveriges medlemskap kan uppstå i juni när landets nya parlament återsamlas efter valet.

Men Turkiets nuvarande president och regering anser att Sverige ännu inte uppfyllt alla löften om att intensifiera samarbetet mot terrorism, i synnerhet den terroriststämplade kurdiska organisationen PKK.

– Inte minst handlar det om arbetet som våra myndigheter gör i att bekämpa PKK, säger den svenska regeringens chefsförhandlare Oscar Stenström.

Sverige har också lovat att införa en ny terroristlag som gör det straffbart att vara delaktig i en terroristorganisation. Planen är att den ska vara införd den 1 juni.

Fakta: Den svenska Natoansökan

Turkiet och Ungern är de enda Natoländer som ännu inte har ratificerat den svenska respektive finska ansökan.

Medan tonen från Turkiet hårdnat har Ungern signalerat att landet ställer sig positivt till Sverige och Finland i Nato. Ett godkännande väntas i ungerska parlamentet i vår.

Sverige och Finland slöt i somras ett avtal med Turkiet med en rad punkter som måste uppfyllas för att Turkiet ska ge grönt ljus för ländernas Natoansökningar.

Efter det att alla 30 Natomedlemmars parlament godkänt Sveriges och Finlands ansökan måste även ansökarländernas parlament godkänna anslutningsprotokollet, och skicka in det till det amerikanska utrikesministeriet. USA skickar därefter ett brev till Nato och meddelar att de nya länderna har upptagits i försvarsalliansen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!