MilitĂ€r Ă„talad – spred hemliga uppgifter

En reservofficer och tidigare försvarsanstÀlld glÀnste med sina kunskaper om aktiva försvarsanlÀggningar pÄ ett internetforum. Nu Ätalas han för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

En man Ätalas, misstÀnkt för att ha spridit hemliga uppgifter om militÀra anlÀggningar. Arkivbild.

En man Ätalas, misstÀnkt för att ha spridit hemliga uppgifter om militÀra anlÀggningar. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Politik2020-11-06 11:35

Mannen i 60-ÄrsÄldern Àr misstÀnkt för att ha spridit hemliga och kÀnsliga uppgifter om sju försvarsanlÀggningar pÄ ett nÀtforum för personer med ett brinnande intresse av militÀra anlÀggningar.

KammarÄklagare Mats Ljungqvist betraktar forumet som ett dolt, slutet sÀllskap; det krÀvdes bland annat att man blev inbjuden för att kunna delta.

– Jag tror att mannens syfte helt enkelt var att de andra pĂ„ forumet skulle fĂ„ reda pĂ„ lite mer om det som de Ă€r intresserade av, sĂ€ger han till TT.

– Hade syftet varit nĂ„got annat, till exempel att sprida det till frĂ€mmande makt, hade jag i stĂ€llet Ă„talat honom för spioneri.

Stor kunskap

Åtalet vid VĂ€stmanlands tingsrĂ€tt Ă€r det tredje liknande fallet pĂ„ drygt ett Ă„r. Bland annat dömdes en man i vintras till ett Ă„rs fĂ€ngelse sedan han systematiskt fotograferat och dokumenterat 36 militĂ€ra skyddsobjekt.

Mats Ljungqvist har i en intervju med TT tidigare beskrivit hur de inblandade samlar pÄ uppgifter om skyddsobjekt som en hobby och delar materialet med varandra via nÀtet.

Den nu Ätalade mannen riskerar som mest fyra Ärs fÀngelse.

– Av konversationerna mellan mannen och andra personer framgĂ„r det, menar jag, att mannen förstĂ„tt att det hĂ€r var hemliga och kĂ€nsliga uppgifter.

TT: Finns det inslag av att han ville imponera pÄ forumet med sina kunskaper?

– Det Ă€r vĂ€l inte alldeles otĂ€nkbart, att han har betraktats som en person med hög status som besitter mycket kunskap och kan mycket, svarar Mats Ljungqvist.

"JĂ€vla dum"

Enligt lokaltidningen VLT lade den misstÀnkte ut kartlÀnkar till anlÀggningar som SÀkerhetspolisen betraktar som aktiva skyddsobjekt. Försvarsmakten bedömer att uppgifterna omfattas av försvarssekretess.

"Ja, jag fattar ju hur jÀvla dum jag var. Jag Àr ju för fan militÀr", sÀger mannen i förhören dÀr han uttrycker Änger och medger "sin totala omdömeslöshet".

Hans instÀllning Àr att det inte funnits uppsÄt att begÄ nÄgon brottslig handling.

Åklagaren tycker att fallet Ă€r sĂ€rskilt intressant eftersom det handlar om straffvĂ€rdet för att sprida den hĂ€r typen av hemliga uppgifter pĂ„ ett internetforum, till skillnad mot att ha skaffat sig sĂ„dana uppgifter.

– Den frĂ„gestĂ€llningen Ă€r inte prövad innan, sĂ€ger Mats Ljungqvist som utgĂ„r frĂ„n att fallet ocksĂ„ kommer att prövas i hovrĂ€tten och slutligen kanske Ă€ven i Högsta domstolen.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!