Militärstrateg: Fyller en viktig lucka

Sveriges beslut att skicka ytterligare 5 000 pansarskott 86 till Ukraina blir ett välkommet tillskott till den ukrainska militären. Det säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan.

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan.Arkivbild.

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan.Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Politik2022-03-23 17:33

– Pansarskotten fyller en lucka vid sidan av de övriga vapen de har. Man har vapen för olika stridsavstånd, och pansarskottets fördel är att man kan skjuta det på ganska nära håll vilket är lämpligt i stadsbebyggelse, säger han.

Dessutom är vapnet lätt att bära och enkelt att lära sig att hantera, enligt Paasikivi.

– Det är inte särskilt tekniskt. Vem som helst kan efter en timmes utbildning skjuta det med rimlig chans att träffa. Det kan spridas i en grupp så att varje person kan ha en eller två vapen och därmed skapar man ett hot mot bepansrade fordon.

Tagit ställning

Det var riksdagens finansutskott som på onsdagseftermiddagen fattade beslut om det nya militära stödpaketet. Joakim Paasikivi tror inte att beslutet ökar risken för att Sverige ska bli utsatt för ryska vedergällningar.

– Den är lika hög oavsett, vi har tydligt tagit ställning för den europeiska säkerhetsordningen och visat att vi stöder Ukraina så det här innebär ingen förändring.

– Dessutom är det andra länder i Rysslands omedelbara grannskap som sänder mer kvalificerade vapen, Estland och Litauen till exempel.

En möjlig invändning kunde vara att Sverige kan komma att behöva pansarskotten för eget bruk vid en händelse av en attack.

En riskbedömning

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger till TT att anledningen till att Sverige skickar just pansarskott är att "det är vad vi kan avstå och vad vi kan ersätta snabbt" samt att det handlar om "den samlade balansen i svensk försvarsmakt".

Joakim Paasikivi säger att han känner sig trygg med den bedömning som gjorts angående den egna svenska försvarsförmågan.

– Det är en riskbedömning som man får göra och den antar jag att försvarsmakten och den politiska ledningen har diskuterat. Man har agerat efter den hotbild som finns för tillfället och inom parentes kan ju sägas att majoriteten av den moderna ryska armén just nu är insatt i Ukraina, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!