– På kort sikt och i det prekära läge partiet befinner sig i opinionsmässigt finns det mycket som talar för att ett fokus på miljö- och klimatfrågor skulle vara partiets bästa möjlighet, säger statsvetaren Niklas Bolin, som länge studerat Miljöpartiet.
Det gör nu inte Miljöpartiet. Förutom miljö- och klimat prioriterar MP stärkt välfärd och ett rättvist och jämställt samhälle. Och en del annat.
Partiet vill, enligt partisekreteraren, kunna "ge svar på samhällets alla utmaningar".
På valaffischerna står det att partiet också ska vara skolmiljöpartiet, stadsmiljöpartiet, skogsmiljöpartiet, industrimiljöpartiet, jordbruksmiljöpartiet, trafikmiljöpartiet och boendemiljöpartiet.
Ilska och emfas
Under partiets valupptakt i helgen slog språkrören fast med både emfas och ilska att miljö- och klimatfrågan är partiets huvudfråga.
Men konkret presenterade partiet i stället ett 40-miljarders sjukvårdsförslag. Ett område där partiets förtroende bland väljarna inte ens ger utslag.
I Novus senaste mätning av vilket förtroende partierna har i olika sakfrågor får MP noll procent för sjukvård.
Av alla frågor partiet radar upp på valaffischerna – och där väljarnas förtroende har mätts – har MP antingen noll eller 1 procents förtroende.
Obefintligt förtroende
Sjukvårdsprogrammet motiverades bland annat med att det är en jämställdhetsfråga. I den frågan har partiet lägst förtroende tillsammans med Liberalerna med två procent. Sverigedemokraterna har tre gånger så högt förtroende i den frågan.
I frågor som skola, boende, industri, ekonomi, företagande och fördelningspolitik är partiets förtroende bland väljarna obefintligt.
I miljö- och klimatfrågan har MP däremot högst förtroende av alla partier. Därför måste partiet lägga fokus där, anser interna kritiker. En av dem är trafikborgarrådet i Stockholm, Daniel Helldén, som varnar för spretigheten och att fokus på andra frågor bara gynnar andra partier.
– Den enda fråga vi har förtroende i är miljö- och klimat, och med de låga opinionssiffror vi har så måste vi fokusera där, säger han.
Tappat i klimatfrågan
Enligt vad TT erfar finns det även riksdagsledamöter i MP som delar hans farhågor. Redan efter förra valet konstaterades i partiets valanalys att partiet prioriterade för många frågor.
Men det är inte fullt så enkelt, anser Niklas Bolin.
– För att bli mer än ett parti som balanserar på fyraprocentsspärren skulle flera frågor kunna vara viktigt. Partiet har ju också under lång tid kämpat för att få högt förtroende även i andra frågor samtidigt som det internt funnits liknande kritik som nu, säger han.
– Ett andra orosmoment är ju att MP även tappat i förtroende i miljö- och klimatpolitiken. Om man går tillbaka ett par mandatperioder var partiets dominans här större än för något annat parti inom någon enskild fråga. Detta förtroende har successivt försvagats. Numera är man utmanat av andra partier, säger Bolin.
Partiledningens argument för att även lyfta välfärds- och rättvisefrågor är att “alla ska med i omställningen”.
– För man kommer inte att demonstrera för klimatet när man inte vet om man kan sätta mat på bordet i slutet av månaden. Och man orkar inte bry sig om att skogen huggs ner i fjällen när man är orolig för att barnen ska skjutas ner på gatan, sade språkröret Märta Stenevi i sitt tal på söndagen.