Minister: ÅldersgrĂ€ns för studiestöd ska höjas

Fler ska kunna vidareutbilda sig senare i arbetslivet. Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna föreslÄr att ÄldergrÀnsen för rÀtten till studiemedel ska höjas.

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning. Arkivbild.

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Politik2020-09-12 18:40

– En förĂ€ndrad arbetsmarknad gör att fler har behov av att lĂ€ra om och lĂ€ra nytt genom hela arbetslivet, sĂ€ger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, till TT.

– Ska du kunna göra det behöver du ocksĂ„ kunna ha möjligheten att fĂ„ studiestöd Ă€ven om du utbildar dig senare i livet.

ÅldersgrĂ€nsen föreslĂ„s höjas frĂ„n dagens 56 Ă„r till 60 Ă„r för att fĂ„ rĂ€tt till studiemedel och studiestartsstöd. Enligt dagens system minskar antalet veckor som det gĂ„r att ta studielĂ„n frĂ„n det Ă„r man fyller 47. Den grĂ€nsen ska höjas till 51 Ă„r.

– Det hĂ€r kommer att gĂ€lla studier frĂ„n 2022. Nu ska vi bereda det hĂ€r och det kommer att krĂ€vas lagĂ€ndringar, sĂ€ger Matilda Ernkrans.

I budgetpropositionen för 2021 föreslÄs att medel avsÀtts för att höjda ÄldergrÀnser för studiemedel och studiestartsstöd. De höjda ÄldersgrÀnserna berÀknas kosta 119 miljoner kronor om Äret

Regeringen, C och L föreslÄr ocksÄ att reglerna för nÀr studielÄn ska vara Äterbetalda ska Àndras frÄn 60 Är till 64 Är.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!