Redan i måndags krävde Moderaterna att tolkar och lokalanställda som hjälpt den svenska Isaf-styrkan i Afghanistan ska kunna få skydd i Sverige. Under tisdagen ställde sig Miljöpartiet bakom kravet.
– Sverige har en skyldighet att ställa upp för de här människorna som tagit stora risker för att hjälpa de svenska styrkorna, säger Rasmus Ling, migrationspolitisk talesperson för MP, till TT.
Senast 2014 togs tolkar som bistått den svenska styrkan i Afghanistan till Sverige. Den gången rörde det sig om 68 personer, enligt regeringen.
Extra öga
Morgan Johansson har tidigare sagt att regeringen följer utvecklingen i Afghanistan och att den håller ett extra öga på utsatta grupper med kopplingar till svenska styrkan.
Men ministern har också sagt att det inte är rimligt att samtliga som arbetat för Sverige i Afghanistan under nästan 20 års tid ska erbjudas skydd i Sverige.
Nu framhåller han att samtal pågår mellan Migrationsverket och Försvarsmakten om hur man ska kunna spåra tolkar som arbetade för den svenska styrkan fram till 2014.
– Försvarsmakten och Migrationsverket gör ett jobb för att identifiera eventuellt ytterligare individer som kan komma i fråga för vidarebosättning.
Mer komplext
Hur många personer det rör sig om vill han inte svara på.
– Förra gången var det fler än de här 68 personerna som ville till Sverige, som då inte blev uttagna. Nu tar myndigheterna ett nytt tag för att se om det finns ytterligare personer som kan bli föremål för vidarebosättning. Detta mot bakgrund av det försämrade säkerhetsläget i Afghanistan, säger Johansson.
Samtidigt betonar Johansson att situationen nu är mer komplex än den var 2014 – dels på grund av det rådande inbördeskriget, dels på grund av att Sverige inte längre har personal på plats.
– Det jag säger i dag är att de här två myndigheterna jobbar med ärendet. Sedan får vi se hur långt de kommer, eller om det ens är möjligt att lösa uppgiften. Det är ingen självklarhet med tanke på hur läget ser ut på marken, säger Morgan Johansson.
Uppemot 70 personer
Moderaterna uppger för TT att det kan tänkas röra sig om uppemot 70 personer som behöver skyddas av Sverige. Det handlar om ett antal personer som jobbade nära de svenska styrkorna fram till 2014, men som som inte prövades den gången.
Det kan också vara personer som hjälpt svensk militär i Afghanistan efter det, säger partiets migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.
– Jag gissar att det rör sig om ungefär lika många som förra gången. Då var det 23 personer, varav 21 tolkar och två personer som jobbade mycket nära de svenska styrkorna, säger hon.