Ministern om Gazasvenskarna: Väcker frågor

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) reagerar på uppgifter om att personer med uppehållstillstånd i Sverige finns bland dem som vill hem från Gaza. "Det väcker frågor", skriver hon i en kommentar.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M). Arkivbild.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M). Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2023-11-15 15:28

Över 500 personer med svensk anknytning har anmält till UD att de vill hem från Gaza.

Hur många av dem som har svenskt uppehållstillstånd respektive svenskt medborgarskap har UD inte svarat på.

Migrationsministern har inte heller några siffror, men hon ställer sig frågande till att personer som fått skydd genom uppehållstillstånd i Sverige ser ut att ha återvänt till palestinska områden.

"Det är helt rimligt att man reagerar på de här uppgifterna. Tyvärr är detta inte unikt för Palestina. Att personer med uppehållstillstånd av skyddsskäl reser till sina hemländer väcker frågor", säger hon i en skriftlig kommentar till TT.

Återkallar fler

Hon understryker att reglerna om återkallelse av status och uppehållstillstånd ska tillämpas.

"Finns det grund för återkallelse ska så ske och här har Migrationsverket stärkt upp sitt arbete", skriver Malmer Stenergard.

I december i fjol fick Migrationsverket i uppdrag av regeringen att prioritera arbetet med återkallelse – och i somras hade tre gånger fler uppehållstillstånd återkallats jämfört med tidigare.

Det vanligaste skälet var dock inte att personen tillfälligt åkt på semester till sitt gamla hemland, utan att Migrationsverket kunnat konstatera att personen inte längre bor i Sverige.

Vill skärpa

Ett permanent uppehållstillstånd kan bara återkallas i särskilda fall, exempelvis om personen begått ett allvarligt brott eller har bosatt sig utomlands. Tillfälliga uppehållstillstånd kan bland annat återkallas om en person medvetet har lämnat felaktiga uppgifter.

Regeringen vill strama upp reglerna kring återkallelse och har tillsatt en utredning om hur fler uppehållstillstånd ska kunna återkallas när skyddsskäl saknas. Slutsatserna ska redovisas i januari 2025.

Hittills har totalt över 250 personer med koppling till Sverige fått tillstånd att lämna Gaza via gränsövergången i Rafah. De allra flesta hade svenskt medborgarskap, enligt den Hamaskontrollerade palestinska gränsmyndighetens lista.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!