Ministern om gruvan i Kallak: "Väldigt svårt"

Blir det samerna eller det brittiska bolaget som får rätt om den omstridda gruvan i Kallak/Gállok? Inför avgörandet fick näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) på fredagen ta emot en protestlista med 70 000 namn. –Det här har ju varit ett väldigt svårt förvaltningsärende, säger han till TT.

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S). Arkivbild.

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S). Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Politik2022-02-11 13:00

Överlämnandet av namnunderskrifterna på fredagen skedde i samband med att näringsministern mötte tre representanter för de samiska intressena i frågan:

Sara-Elvira Kuhmunen, ordförande för det samiska ungdomsförbundet Sáminuorra, Daniel Holst, talman i Sametinget och författaren Mats Jonsson.

– Det var ett väldigt bra möte, väldigt bra möte. De kunde berätta hur beroende de är i sina liv av det beslut vi har att fatta de kommande veckorna och jag berättade å min sida att det här är ett förvaltningsärende och att det inte handlar om alla samer i Sverige och vår historia, utan om ett ärende med riksintresse, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Kritik från flera håll

Konflikten har hållit på i över åtta år och det brittiska prospekteringsbolaget Beowulf Minings ansökan om att bryta järnmalm i Kallak har stött på bakslag i flera instanser.

Nu ligger ärendet på regeringens bord och ett beslut ska komma i mars.

Näringsministern är inte nöjd med att ärendet har dragit ut så långt på tiden, men understryker att han förstår varför det har blivit så.

– Det här har ju varit ett väldigt svårt förvaltningsärende och regeringen har vid flera tillfällen tillfrågat lokala myndigheter om svar. I början gällde ju tillståndet bara det man kan kalla för själva gruvhålet, men till slut omfattade det även det som är runtomkring, så det har ju varit ganska marigt ärende som har gått fram och tillbaka.

Förutom de omfattande lokala protesterna mot gruvprojektet har det även kommit kritik från andra håll, däribland Svenska Kyrkan och flera miljöorganisationer som vill se ett avslag. I somras kom ett uttalande från Unesco, som i en första bedömning gör gällande att gruvan skulle kunna få en negativ påverkan för världsarvet Laponia, som bland annat innefattar rennäring.

"Då gör vi en avvägning"

Tidigare i veckan kom också vädjan om avslag från två FN-experter, som pekar på att gruvan innebär "oåterkalleliga risker" för mark som används av den samiska befolkningen.

TT: Hur tungt väger de här aspekterna för regeringen?

– Vi försöker ju göra en sammanvägning av det som kommer från omvärlden, från berörda människor och från möjligheter till sysselsättning, det är många aspekter i ett sådant här ärende och till slut när vi har fått in alla handlingar här om några veckor, då gör vi en avvägning, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Fakta: Konflikten om gruvan i Kallak

År 2013 lämnade det brittiska gruvbolaget Beowulf Minings in en ansökan om en så kallad bearbetningskoncession, som är en del av förarbetet inför att öppna en gruva. Ansökan väckte starka protester hos både miljörörelsen och rennäringen och vid flera tillfällen under de senaste åren har aktivister samlats i området för att förhindra arbetet med gruvan.

Ärendet har prövats i flera olika instanser, däribland Länsstyrelsen i Norrbotten, som gett projektet kalla handen vid upprepade tillfällen.

Sedan 2017 ligger frågan på regeringens bord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!