Moderater möts – här är frågorna som splittrar

Moderaterna håller i helgen sin första partistämma i regeringsställning på mer än ett decennium. Partiet hoppas lägga grunden för en valseger 2026.

Senast moderaterna träffades på en stämma var i Helsingborg 2021. Arkivbild.

Senast moderaterna träffades på en stämma var i Helsingborg 2021. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Politik2023-10-19 05:30

Omkring 200 ombud från hela landet, partistyrelse och ministrar i den moderatledda regeringen samlas i Umeå på torsdagen. Där ska de under fyra dagar diskutera och besluta om moderat politik.

Senast moderaterna hade en partistämma som regeringsparti var 2011. Att inneha regeringsmakten kan ha en dämpande effekt på stämmans debatter, eftersom beslut som går emot partistyrelsens linje kan ställa till problem för regeringen.

Men några frågor kan skapa öppen debatt i Umeå, om inte partiledningen lyckas sy ihop kompromisser i stämmans korridorer och slutna mötesrum.

En sådan fråga är vindkraften. Partistyrelsen har lagt fram en proposition om grön omställning av näringsliv och transporter.

Tidigt veto

Utbyggd kärnkraft är tänkt att på lång sikt stå för en stor del av Sveriges energiförsörjning. Men "på kort sikt är utbyggnaden av vindkraften vårt bästa alternativ för att i stor omfattning få på plats mer fossilfri elproduktion", står det i propositionen.

Motståndet mot nya vindkraftverk är dock stor i många kommuner. Till exempel driver M i Kronoberg att även grannkommuner ska kunna säga nej till planerade vindkraftverk som står nära kommungränsen.

För att få fart på utbyggnaden av ny vindkraft har partistyrelsen föreslagit att en kommun som har invändningar mot ett projekt, måste lägga in sitt veto tidigt i processen.

Johan Abrahamsson, ordförande för M i Västra Götaland, är en av dem som oroar sig för skrivningarna om ett tidigt veto. Projekt har en tendens att ändra sig under resans gång – vindkraftverken kan både bli fler och högre – och om då inte kommunen har sagt nej i början kan det bli svårt att stoppa senare.

Han räknar dock med att partiet når en kompromiss redan i utskottsbehandlingen.

– Den process vi har i dag är inte bra, det är alla överens om. Och vi är inte osams i sak om vi behöver mer eller mindre vindkraft, säger Abrahamsson.

Begränsa bidrag

En fråga där partistyrelsen riskerar att förlora är flerbarnstillägget i barnbidragssystemet. M driver redan i dag att tillägget ska slopas efter barn tre, men flera tunga krafter vill nu slopa det helt. Dessutom driver bland andra Moderata ungdomsförbundet (Muf) och förbunden i Kronoberg och Skåne att barnbidraget ska tas bort efter barn tre.

– Förslaget om att avskaffa flerbarnstillägget har mycket goda möjligheter att gå igenom, sedan är min förhoppning att vi också ska få till något kopplat till reformeringen av barnbidraget, säger Oliver Rosengren, ordförande för M i Kronoberg och riksdagsledamot.

Att vilja sänka skatter finns i moderaternas dna, men lågkonjunktur och inflation har gjort att den M-ledda regeringen inte kunnat leva upp till många partivänners förväntningar på det området.

På stämman finns ett tryck från framför allt moderater i storstäderna och Muf på att sänka reavinstbeskattningen vid försäljning av bostad. De har nu hopp om att partistyrelsen kan gå dem till mötes.

Kommunala poliser

En fjärde fråga som brukar skapa debatt på M-stämmor är förslag om att tillåta kommunala poliser. I vissa kommuner finns en önskan om att själva kunna anställa poliser när man anser att närvaron av den statliga polisen är för låg. Nu är det fler tunga länsförbund, partidistrikt, som sluter upp bakom förslaget än tidigare.

Partistämman hålls under parollen "säkrare, grönare, friare". Partiledningen hoppas att stämman ska bredda bilden av partiets politik inför valet 2026.

Den gångna valrörelsen var mycket fokus på "hårda" frågor, som rätts- och migrationspolitik. Det tillsammans med samarbetet med Sverigedemokraterna, bedöms ha skrämt bort väljare i storstäderna, framför allt kvinnor.

Att få tillbaka de väljarna ses som viktigt för att kunna vinna valet 2026.

Fakta: Moderatstämman

Hålls i Umeå 19–22 oktober.

Åtta propositioner från partistyrelsen, samt över 270 motioner behandlas.

Fem av propositionerna berör partiets politik:

Förebyggande insatser mot utanförskap och kriminalitet.
Skola och utbildning.
Grön innovationskraft för tillväxt.
På medborgarnas sida.
Utrikes- och säkerhetspolitik.

Källa: Moderaterna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!