Moderaterna laddar för jämn valkamp

Moderaterna laddar för valrörelse med kampen mot gängkriminaliteten som tyngsta valfråga. –Om vi inte står i ett läge där Natofrågan måste avgöras i ett val, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på Moderaternas Sverigemöte i Örebro.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på Moderaternas Sverigemöte i Örebro.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politik2022-03-26 11:45

Tvåtusen moderater är samlade i Örebro för att peppas inför valrörelsen. I sitt tal inför partimedlemmarna levererade Ulf Kristersson fem vallöften.

Det är välkända moderata hjärtefrågor – återupprätta lag och ordning, bygga ett helt fossilfritt energisystem genom mer kärnkraft och att återinföra arbetslinjen. Men med Rysslands invasion av Ukraina har också stärkt försvar och Natomedlemskap lyfts upp till de mest prioriterade vallöftena.

– Skulle det visa sig att vi – enigt i Sverige – tillsammans med Finland kan lösa mitt femte vallöfte under våren, så är ingen gladare än jag, säger Kristersson om löftet om Natomedlemskap.

Stå och vänta på S

Kristersson tror att den enskilt viktigaste valfrågan för hans parti blir att krossa kriminaliteten.

– Om det inte är så att vi står i ett läge där Natofrågan måste avgöras i ett val. Jag tror det inte, och jag hoppas det inte, säger han.

I en debattartikel nyligen skrev Ulf Kristersson att han som statsminister kommer att lämna in en ansökan om Natomedlemskap nästa mandatperiod om det finns en riksdagsmajoritet, även om Socialdemokraterna säger nej.

Men han hoppas alltså att frågan ska vara löst innan dess.

– Det är bara i ett läge där alla vi andra måste stå och vänta på socialdemokraterna. Då kan det bli en valfråga, men det är inget jag önskar, säger Kristersson.

Oerhört jämnt

Under de två dagarna i Örebro har moderater från hela landet och aktiva i kommuner, regioner och på nationell nivå vässat valargument och peppat varandra. 400 000 dörrar ska knackas före valdagen i september, och det är lite uppförsbacke. Först pandemi i två år med ständiga pressträffar med regeringen, nu rysk invasion i Ukraina och återigen riktas fokus mot regeringen.

Krig, kris och osäkerhet tenderar att gynna sittande regeringar. Och dessutom har statsminister Magdalena Andersson stark medvind i opinionen.

Men partisekreteraren Gunnar Strömmer pekade under mötet på att opinionsläget är oerhört jämnt. En opinionsundersökning från Demoskop häromveckan, där både Liberalerna och Miljöpartiet skulle åka ur riksdagen, visade att det bara skiljer 13 000 röster mellan de båda regeringsunderlagen.

De rösterna skulle vi fixa att få ihop i helgen om vi gick ut på Örebros pizzerior, peppade Strömmer.

Även Ulf Kristersson tar fasta på att det inte skiljer många röster.

– Läget är helt jämnt, som det brukar vara i svenska val. Det är valrörelser som avgör, säger Ulf Kristersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!