Moderaterna är positiva till att regeringens proposition öppnar för att "markera en bortre parentes för det långsiktiga engagemanget i Mali".
– Vi har varit på plats i nästan tio år nu när det är dags att runda av, det är en lagom period. Vi är fortfarande öppna för att Sverige kan delta i internationella insatser. Men vi tycker att allt som har en start också ska ha ett tydligt slut, säger Hans Wallmark.
Vad gäller deltagandet i snabbinsatsstyrkan Takuba är det enligt Moderaterna rimligt att stanna under första kvartalet nästa år.
– När det kommer till Takuba och vår relation till Frankrike har vi hela tiden sagt att vi ska vara där i tolv månader. Sedan kom insatsen i gång lite sent på grund av pandemin, då är det rimligt att vi är kvar där ett kvartal till.
Tre saker
När propositionen nu ska behandlas bör störst fokus läggas på tre saker, enligt Wallmark.
– Det finns skäl att ha tre varnande fingrar i luften. Det ena är talet om samarbete, från Malis sida, med Wagnergruppen. Det är ingenting annat än legosoldater och lönnmördare i ryska händer. Det andra är att det också finns tal om att man inte tänker genomföra övergången till civilt styre genom ett val under våren 2022. Det tredje är att man inte kan utesluta att internationella insatser blir föremål för den inrikespolitiska diskussionen i Frankrike inför vårens presidentval 2022.
Centerns Kerstin Lundgren efterfrågar tydligare gränser för det svenska tillbakadragandet. Hon pekar, liksom Wallmark, på Wagnergruppen och frågan om de val som den maliska regimen utlovat till nästa år.
– Wagnergruppen och svensk närvaro är inte förenliga.
Plötsligare tillbakadragande?
Vidare framhåller hon vikten av att vara beredd på ett plötsligare tillbakadragande vid behov.
– Hur snabbt man kan avveckla en närvaro beror på hur närvaron ser ut. Sedan är det en fråga om den politiska signalen. När vi från riksdagens sida ger klartecken för någonting, så är det en viktig politisk signal till dem vi samverkar med. Vi måste vara tydligare både vad gäller tidsplanen och förutsättningarna för vår närvaro, säger Lundgren.
Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs felaktigt att samtliga svenska soldater dras tillbaka från Mali.