Moderaterna vill se finsk smittspårningsapp

Moderaterna vill se en smittspårningsapp enligt finsk modell, Sverigedemokraterna ett statligt löfte om ersättning till den som drabbas av vaccinbiverkningar, och Vänsterpartiet fortsätter pressa regeringen om sjukförsäkringen.

Annie Lööf (C). Arkivbild.

Annie Lööf (C). Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Politik2020-11-25 14:25

Det var några av ämnena som diskuterades vid onsdagskvällens partiledarsamtal om coronaläget. Stora delar av samtalet, som hölls digitalt och där även Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen deltog, handlade om den rapport från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som kom tidigare i veckan. Där riktades hård kritik mot hur äldreomsorgen agerat under pandemin.

– Det är kritik som man varit medveten om en längre tid. Det är uppenbart att vi haft stora brister och att det lett till många människors död, säger Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson efter mötet.

Förutom kritiken tog Åkesson också upp vaccinfrågan, och en oro kring undersökningar som visar att många inte vill ta ett vaccin.

– Generellt tror jag inte att svenskar har så stor vaccinskräck, men erfarenheterna från svininfluensan har gjort många skeptiska och det är fullt förståeligt. Det gör det viktigare än någonsin att man är transparent och informativ kring vaccinet.

Sverigedemokraterna vill att staten på förhand utlovar ersättning till den som skadas av ett vaccin, till exempel av en biverkning.

"Inga betryggande svar"

Moderaternas Ulf Kristersson frågade regeringen och myndigheterna om det finns en plan för hur vaccinationerna logistiskt ska gå till.

– Jag tänker på testhaveriet i våras och frågade om vi har kapacitet att vaccinera tio miljoner svenskar nu? Och där fick jag inte några betryggande svar, säger han.

Kristersson vill se en svensk smittspårningsapp, likt dem som finns i många andra länder.

– Det har varit framgångsrikt i många asiatiska länder, och inte minst i Finland. I Sverige har allt fastnat i integritetsfrågor i stället, vilket är obegripligt, säger han.

Ny lagstiftning

Centerpartiets Annie Lööf kallar Ivo-rapportens slutsatser en "nationell tragedi". Hon vill se ny lagstiftning som gör att sjukvård ska kunna ges oavsett plats – hemmet, sjukhus eller det särskilda äldreboendet.

– Jag lyfte behovet av självrannsakan hos kommuner och regioner, men också hos regeringen. Regeringen vill vänta in coronakommissionen, jag tycker det är viktigt att redan nu förbereda lagstiftning som säkerställer en bättre vård, säger hon.

TT: Agerar regeringen senfärdigt?

– Jag har inget behov av att rikta kritik, vi är i en allvarlig pandemi. I det här läget behöver man inte peka finger. Jag utgår från att regeringen prioriterar den här frågan.

Krav om sjukförsäkringen

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar säger efter mötet att Ivo-rapporten pekat ut strukturella problem med äldreomsorgen, kopplade till underfinansiering.

– Där får man titta på hur man organiserar äldreomsorgen och vården, och hur mycket pengar vi satsar på verksamheten, säger hon.

Vänstern har den senaste veckan drivit på för att ändra 180-dagarsgränsen i sjukförsäkringen. Nooshi Dadgostar lyfte frågan även under mötet och fick positiv respons från statsministern.

– Han var väldigt tydlig med att det inte ska vara så här, och då utgår jag ifrån att regeringen agerar och lägger fram ett förslag, säger Dadgostar.

"Världens bästa äldreomsorg"

Stefan Löfven har inte velat bli intervjuad av TT efter mötet. Men innan mötet skrev han ett Facebookinlägg där han tog upp Ivos kritik: "Vi måste alla vara överens om att Sverige ska ha världens bästa äldreomsorg. Inget annat duger."

Han konstaterar att Ivo framhåller att alla regioner i Sverige har brustit i sitt lagstadgade ansvar för medicinsk vård och behandling på särskilda boenden. Ivo säger också att äldre har inte fått vård utifrån just sina behov och att det har brustit i information till dem och deras anhöriga.

"Varje region behöver genomföra nödvändiga förändringar – de ska redan ha börjat med det", skriver statsministern.

Stefan Löfven skriver dock inget om regeringens eget strategi, där det hela tiden har talats om att skydda de äldre.

Fakta: Ivo-rapporten

1. Gamla på äldreboenden har inte fått vård och behandling utifrån individuella behov vid misstänkt eller konstaterad covid-19.

2. De gamla och deras närstående har inte fått information och gjorts delaktiga vad gäller vård och behandling vid misstänkt eller konstaterad covid-19.

3. Ställningstagande om och genomförande av vård i livets slutskede har på äldreboenden inte skett i enlighet med gällande regelverk under covid-19-pandemin.

4. Det går inte att följa behandlingen av dem som bor på äldreboenden som haft misstänkt eller konstaterad covid-19 på grund av brister i patientjournalerna.

Granskningen gjordes under februari/mars respektive maj/juni, då antalet döda i covid-19 på äldreboenden var mycket högt.

Källa: Ivo

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!