– Kriget och omvärlden har stor betydelse, men minst halva energikrisen är skapad i Sverige. Den är självförvållad. Det var inte Putin som lade ned den svenska kärnkraften, säger Kristersson på en pressträff i riksdagen.
Någon exakt beräkning av hur han kommit fram till den fördelningen har han inte.
– Ingen vet exakt, men det är provocerande att låtsas som att allt det här är Putinpriser. Jag förstår att Socialdemokraterna tycker det är en fin analys men jag tycker att det är stötande, för Putinpriser betalar Ukraina på riktigt. Det här handlar om en kombination av dålig energipolitik och kriget, säger Ulf Kristersson.
Aktivera kraftvärmeverken
Moderaterna föreslår nu bland annat att alla tillgängliga kraftanläggningar ska aktiveras för mer el i södra Sverige.
– Vi vill tillgängliggöra kraftproduktion som i dag inte finns på marknaden. Vi vill se att Svenska Kraftnät beordrar de här kraftverken i beredskap, säger Carl-Oskar Bohlin, M:s energi- och näringspolitiska talesperson.
Enligt Moderaterna skulle den sammanlagda outnyttjade kapaciteten motsvara effekten av Ringhals 1 och 2 på totalt 1 800 MW.
– Varje ny kilowattimme i södra Sverige bidrar till att trycka ut de europeiska elpriserna på kontinenten igen. Det bidrar också till att vi kan höja överföringsförmågan från Norrland, säger Bohlin.
Damberg välkomnar
Moderaterna vill också ta bort hinder för kraftvärme i form av att slopa skatten på kraftvärme, avfallsförbränning och på biooljor.
Partiet upprepar också förslaget om ett högkostnadsskydd senast den 1 november form av att 90 miljarder kronor återförs till hushåll och företag.
Därtill föreslår M stöd för energieffektivisering och krav på minskad elförbrukning i offentlig verksamhet.
Finansminister Mikael Damberg (S) välkomnar förslagen.
– Det är otroligt välkommet att Moderaterna ringar in exakt de områden som regeringen redan genomfört eller är på väg att genomföra. Det bäddar för att det finns en bred samsyn kring de här frågorna i riksdagen, säger han till TT.
Däremot är han kritisk till att M avvisar behovet av en långsiktig energiöverenskommelse.
– Det är svagt ledarskap. Jag tror att båda svenska folket och svensk industri förväntar sig att vi efter den här valrörelsen faktiskt tar ansvar för Sveriges långsiktiga förutsättningar, säger Damberg.