Motstridiga besked – Kakabaveh redo att fälla

Amineh Kakabaveh ger mångtydiga besked om hur hon ska agera i misstroendeomröstningen mot Morgan Johansson (S). Kakabaveh säger till DN att samtalen med S inte har lett till något.
–Jag har gjort klart att om jag inte får något svar så kommer jag att rösta mot regeringen.

Justitieminister Morgan Johansson intervjuas i Riksdagen. I bakgrunden syns politiska vilden Amineh Kakabaveh. Arkivbild.

Justitieminister Morgan Johansson intervjuas i Riksdagen. I bakgrunden syns politiska vilden Amineh Kakabaveh. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Politik2022-06-05 12:29

Den tidigare vänsterpartisten, numera politiska vilden Amineh Kakabaveh, kan bli tungan på vågen som avgör tisdagens misstroendeomröstning mot justitieminister Morgan Johansson (S).

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna saknar en enda röst för att få majoritet och därmed fälla Johansson, och Kakabavehs inställning i frågan har därför hamnat i fokus.

Hon gav flera motstridiga besked under söndagen om hur hon ska rösta på tisdag. Tidigare under dagen skriver hon i ett sms till Expressen att hon sannolikt tänker avstå från att rösta, vilket skulle innebära att de fyra högerpartierna misslyckas med att fälla Johansson.

”Samtal pågår men än så länge tänker jag inte gå till voteringen som en protest. Men jag fortsätter att samtala med S", skriver Kakabaveh till Expressen.

Samtal under natten

Kakabaveh skriver senare till TT att hon "väntar på svar och hoppas de ger besked under dagen eller senast i morgon". Hon skriver också att samtalen med S pågått "i går kväll och i natt".

I en debattartikel i Aftonbladet på söndagen upprepar Kakabaveh sina ståndpunkter och anklagar Turkiets president Recep Tayyip Erdogan för att utsätta Sverige för påtryckningar.

Det handlar enligt Kakabaveh bland annat om att Erdogan vill att Sverige utvisar "ett stort antal flyktingar" och att Turkiet vill avsätta försvarsminister Peter Hultqvist (S). Kakabaveh kallar Erdogan "en islamistisk despot som bedriver en rasistisk politik".

Därefter skriver Kakabaveh i ett sms till SVT Nyheter att hon kommer att rösta för misstroendeförklaringen om inte regeringen går henne till mötes.

”Jag kommer att rösta emot regeringen om de inte följer överenskommelsen – de frågor som jag skrivit i Aftonbladet”, skriver Kakabaveh.

Resultatlösa samtal

Senare under kvällen säger Kakabaveh till Dagens Nyheter att samtalen med Socialdemokraterna under helgen har varit resultatlösa.

– Om våra samtal under de gångna sex månaderna hade varit positiva då hade vi inte hamnat här. Men våra samtal har inte lett till något. Jag har gjort klart att om jag inte får något svar så kommer jag att rösta mot regeringen i alla avgörande frågor. Men de svarade inte förrän Erdogans krav kom och medierna började skriva, säger hon.

Kakabaveh säger vidare att hon inte kan tänka sig att avstå från att delta i voteringen.

– Nej. Det skulle innebära att jag accepterar det. Nu måste de välja mellan att följa svensk lag eller att låta Erdogan bestämma, säger hon till DN.

En röst saknas

Misstroendeomröstning om Johansson hålls på Sverigedemokraternas initiativ. Om ministern faller har statsminister Magdalena Andersson (S) sagt att hon ska avgå.

M, KD och L stödjer SD:s misstroendeförklaring. De fyra partierna har tillsammans 174 röster i riksdagen. Endast ja-rösterna räknas, och det krävs att 175 eller fler ledamöter stödjer yrkandet för att misstroendet ska röstas igenom. Om alla riksdagsledamöter håller sig till sina partiers linje, avgörs Morgan Johanssons öde alltså av en enda röst.

För att inte rösta för misstroende kräver Kakabaveh att regeringen antar en hårdare linje mot Erdogans Turkiet, har hon tidigare förklarat. Det handlar om att Magdalena Andersson ska kräva frisläppandet av politiska fångar, stå på sig när det gäller ett vapenexportstopp mot Turkiet och att kurdiska organisationer inte ska terrorstämplas.

Turkiet motsätter sig Finlands och Sveriges ansökningar om medlemskap i Nato bland annat med hänvisning till en slapp hållning gentemot kurdiska militanta grupper. För att länderna ska kunna ansluta sig måste alla medlemsländer godkänna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!