– Beskrivningen av Turkiets demokratiska brister och landets nära relation till Ryssland är nu ersatt med en slätstruken och positiv beskrivning av Turkiet som närmast är att beskriva vid en säkerhetspolitisk turistbroschyr. Det ser jag som ytterst allvarligt och det hotar rapportens trovärdighet, säger hon.
I rapporten lyfts bland annat att Turkiet har en hög profil i regional och internationell säkerhetspolitik, och att landet har sänt visst militärt stöd till Ukraina samtidigt som man "upprätthåller aktiva relationer med Ryssland".
Även Vänsterpartiets ledamot i försvarsberedningen, Hanna Gunnarsson, hade velat se en mer utvecklad beskrivning av Turkiet.
– Det är ett land som vi måste kunna kritisera för de attacker som sker mot den politiska oppositionen och den kurdiska befolkningen.
Beredningen, som består av politiker från samtliga riksdagspartier, är enig i stort, men V och MP har avvikande meningar om Nato.
– En av anledningarna till att Miljöpartiet röstade nej till ett Natomedlemskap är vår oro för att Sverige ska förlora sin utrikespolitiska självständighet, säger Berginger.
– Vi ser att alliansfriheten hade varit säkrare för oss även framöver, säger Hanna Gunnarsson.