MP föreslÄr jordbruksavdrag

Miljöpartiet vill se ett krispaket till jordbruket i form av sÀnkt skatt till jordbrukare. DÀremot sÀger MP nej till alla former av subventioner av fossil diesel.

Miljöpartiet vill sÀnka skatten för jordbrukare. SprÄkröret Per Bolund (MP). Arkivbild.

Miljöpartiet vill sÀnka skatten för jordbrukare. SprÄkröret Per Bolund (MP). Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Politik2022-02-07 19:12

Miljöpartiet föreslÄr ett sÀrskilt jordbruksavdrag som ska gÄ till alla lantbrukare oavsett storlek och lokalisering. Avdraget ska baseras pÄ intÀkterna och innebÀr minskad inkomstbeskattning i nÀringsverksamheten.

– Vi vill ge bĂ€ttre ekonomiska förutsĂ€ttningar för svenska jordbrukare att möta krislĂ€get. Miljöpartiets jordbruksstöd stĂ€rker lantbrukarna utan att öka de fossila subventionerna, sĂ€ger sprĂ„kröret Per Bolund till TT.

Kostnaden berĂ€knas till 1,5–2 miljarder kronor och mĂ„ste anmĂ€las till EU-kommissionen som statsstöd.

MÄnga förslag

Miljöpartiet vill ocksÄ fördubbla den statliga klimatpremien för miljövÀnliga lastbilar och arbetsmaskiner och stödja energieffektiviseringar i lantbruket.

Förslagen har duggat tÀtt frÄn partierna pÄ sista tiden om hur staten ska möta de höga drivmedelskostnaderna, vilket sÀrskilt drabbar jordbrukare.

Miljöpartiet vill inte stödja Centerns förslag att dubblera Äterbetalningen av dieselskatten till lantbrukare, som ingÄr som ett av flera förslag som Centern presenterat för att stödja jordbruket.

KD och SD har föreslagit att sÀnka kraven pÄ hur stor andel förnybara brÀnslen som mÄste blandas i diesel, den sÄ kallade reduktionsplikten. Det sÀger C nej till och föreslÄr i stÀllet sÀnkt skatt pÄ de förnybara drivmedel som blandas i diesel.

Ändrade reseavdrag

Miljöpartiet sÀger ocksÄ nej till detta och föreslÄr i sin tur att skatten inte ska höjas pÄ 100 procent fossilfria drivmedel och att regeringen ska fortsÀtta driva skattebefrielse och Àndrade EU-regler, som i dag innebÀr att biodrivmedel inte fÄr gynnas skattemÀssigt.

Centern har Àven föreslagit en reformering av reseavdraget med ökat landsbygdsfokus. Förslaget har vÀlkomnats av finansminister Mikael Damberg (S).

Ett förslag frÄn finansdepartementet om ett helt nytt system för ersÀttning för jobbresor har varit ute pÄ remiss. Det innebÀr att dagens reseavdrag görs om till en skattereduktion som helt baseras pÄ avstÄnd till jobbet.

Regeringen gÄr nu igenom remissvaren och planerar att lÀgga fram en proposition om skattelÀttnad för arbetsresor den 12 april. Damberg uppger att man precis som C tittar pÄ just en höjning av avstÄndsgrÀnsen och ersÀttningsnivÄn.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!